Με το νόμο και τον αστυνόμο  κάτω από την ομπρέλα προστασίας της οικονομικής αστυνομίας  θα γίνονται στο εξής οι έλεγχοι επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργα­σίας, της εισφοροδιαφυγής που έχει φτάσει στα 6 δις ευρώ  καθώς και άλλων μορφών παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Στη  σύσκεψη που έγινε σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας για το σχεδιασμό ενός επιχειρησιακού πλαι­σίου με τη συμμετοχή των υπουργών   κ. Γιάννη Βρούτση και  κ. Νίκο Δένδια ,  στελεχών των υπουργείων , του ΙΚΑ καθώς και αξιωματικών  της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυ­νομίας και Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αποφασίστηκε ότι Οικονομική Αστυνομία  δια επιχειρεί  εκ παραλλήλου μαζι με τα ελεγκτικά όργανα αρμόδια για την ενέργεια των ελέγχων, ιδίως σε περιπτώσεις ιδιαίτερης βαρύτητας και ενδιαφέροντος.

Όπως επεσήμανε ο κ . Βρούτσης για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής θα ληφθούν και μέτρα προληπτικού χαρακτήρα όπως  είναι π.χ. η καθιέρωση του ασφαλιστικού πιστοποιητικού για όλες τις επιχειρήσεις. Αλλά και η καθιέρωση της μηνιαίας υποβολής της ΑΠΔ (Αναλυτικής Περιοδικής Δήλω¬σης), ούτως ώστε σε συνδυασμό με την πληροφορία του ηλεκτρονικού συστήματος «Εργάνη» να συλλαμβάνεται άμεσα μεγάλο μέρος της εισφοροδιαφυγής. Ακόμη , σύμφωνα με το σχέδιο  Αρτεμις  για τη διασφάλιση της νομιμότητας στην αγορά εργασία θα εφαρμοστεί άμεσα   νέα στρατηγική εστιασμένων ελέγχων.

Ο άμεσος σχεδιασμός για τη συνεργασία των φορέων των δύο υπουργείων, εξειδικε­ύεται ως ακολούθως:

1. Συνεργασία – συγκρότηση κοινών κλιμακίων ελέγχου, κατόπιν ειδι­κού σχεδιασμού, σε περιπτώσεις ειδικής βαρύτητας και εξαιρετι­κού ενδιαφέροντος εργατικής, ασφαλιστικής και φορολογικής παραβατικότητας.

2. Ανταλλαγή πληροφοριών και αλληλοενημέρωση για τα επιμέρους  επι­χειρησιακά σχέδια (προγράμματα) ελέγχων, ούτως ώστε να επι­τυγχάνεται η μέγιστη γεωγραφική, κλαδική και επαγγελματική κάλυψη της ελεγκτέας οικονομικής δραστηριότητας.

3. Ανταλλαγή τεχνογνωσίας, μεθόδων και εργαλείων ελέγχου με στόχο την περαιτέρω αύξηση της αποδοτικότητας των ελέγχων της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

4. Προώθηση της διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων των ελεγκτικών Σωμάτων, για την άμεση ανταλλαγή δεδομένων των πραγματοποιούμενων ελέγχων εργασιακής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και την αξιοποίησή τους.

5. Δημιουργία Μητρώου Παραβατικότητας, με στόχο τη στρατηγική και αποτελεσματική εστίαση των ελέγχων, αλλά και την αξιοποίηση των δεδομένων από δημόσιους φορείς στο πλαίσιο της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων.

6. Συνεργασία για την κατάρτιση ειδικών επιχειρησιακών σχεδίων ελέγχων κατά τη θερινή περίοδο.

7. Συνεργασία για τη δημιουργία πλαισίου άμεσης και επιτόπιας επι­βολής κυρώσεων στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων.