Του Κωστή Πλάντζου
 
Λίγα από πολλούς και πολλά από λίγους  σχεδιάζει να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών από τον ενιαίο φόρο ακινήτων το 2014.

Το σχέδιο Στουρνάρα που παρουσίασε στα κόμματα ο υπουργός Οικονομικών δεν στηρίζεται στις εξαιρέσεις αλλά προβλέπει πολύ χαμηλό φόρο για όλα τα ακίνητα και επιβάρυνση των πιο προνομιούχων ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατ’ έπάγγελμα αγρότες θα πληρώνουν και αυτοί φόρο, αλλά λιγότερο και από 1 τοις χιλίοις της αξίας των εκτάσεων που καλλιεργούν. Συγκεκριμένα θα πληρώνουν Ενιαίο Φόρο 1 ευρώ ανά στρέμμα, δηλαδή πχ 50 ευρώ για 50 στρέμματα γης το χρόνο.

Ωστόσο, το ποσό θα κλιμακώνεται και θα προσαυξάνεται με βάση 33 κριτήρια υπολογισμού της αξίας του, όπως είναι η γεωγραφική θέση, το αν είναι χέρσο, καλλιεργούμενο ή μισθωμένο, η απόσταση από τη θάλασσα, ενώ θα εκτινάσσεται «στα ύψη» για όσα αγροτεμάχια έχουν οικοπεδική αξία (πχ παραθαλάσσια έκταση 4 στρεμμάτων με κτίσμα σε παραλία στη Μύκονο).

Αντίστοιχα, και στα αστικά ακίνητα ο φόρος θα επιβάλλεται από 1 ευρώ ανά τετραγωνικό για κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα, αλλά θα αυξάνεται κατά 1 ή 2 ευρώ με βάση δεκάδες κριτήρια όπως πχ η εμπορική αξία, ο όροφος, η οδός, το οικοδομικό τετράγωνο, αν βλέπει  θάλασσα κλπ. Έτσι για ένα σπίτι 80 τμ (μαζί με βοηθητικούς χώρους κλπ) ο φόρος θεωρητικά ξεκινά από 80 ευρώ αλλά στη πράξη θα κυμαίνεται για τους περισσότερους ιδιοκτήτες από 160-320 ευρώ.