Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αφορολόγητο και χωρίς «πλαφόν» ως προς το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου, σχεδιάζεται να επιβληθεί ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων – ΕΦΑ που θα επιβάλλεται από την 1η-1-2014 και κάθε χρόνο στις κατοικίες, τα λοιπά κτίσματα και τα εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα.

Τα σενάρια για τον νέο φόρο ακινήτων θα παρουσιαστούν αναλυτικά σήμερα στους εκπροσώπους της διακομματικής επιτροπής. Θεωρείται βέβαιο όμως ότι θα οδηγούν στην επιβάρυνση των εξοχικών κατοικιών και ειδικά των αγροτεμαχίων με κτίσματα. Εκεί ο πέλεκυς της εφορίας θα πέσει βαρύς. Είναι μάλιστα και αυτός ένας τρόπος που, όπως εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο, ίσως αναγκαστούν πολλοί καταπατητές που διεκδικούν τεράστιες εκτάσεις του δημοσίου, να τις εγκαταλείψουν οικειοθελώς για να μην πληρώνουν «τσουχτερό» φόρο κάθε χρόνο.

Από τον «πέλεκυ» φαίνεται πως θα γλιτώσουν μόνο όσοι έχουν σαν μοναδική τους κατοικία σπίτια σε αγροκτήματα, τα οποίους η εφορία θα εξακολουθεί να τους αντιμετωπίζει  σαν αγροτεμάχια και όχι αν «οικόπεδα» με μεγάλη αξία όπως τους υπόλοιπους με κτίσματα σε εκτός σχεδίου εκτάσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ (ΦΑΠ)

Αν και από το 2015 το σύστημα μπορεί να αλλάξει, εφόσον λειτουργήσει το νέο σύστημα υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, ειδικά για το 2014 η λογική του σχεδίου που πρότεινε το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει φόρο με βάση την επιφάνεια, ως εξής:

–          Για ακίνητα εντός σχεδίου: Στα αστικά ακίνητα (σπίτια, κτίρια και οικόπεδα) ο φόρος θα επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο. Θα ξεκινά από 1,8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και θα αυξάνεται κατά 1,89 ευρώ με βάση μία κλίμακα αποτελούμενη από 33 διαφορετικούς συντελεστές, ανάλογα με κάποια χαρακτηριστικά του ακινήτου που τα καθιστούν «προνομιακό» ή μη! Θα συνυπολογίζονται κριτήρια όπως η τιμή ζώνης ή η τιμής εκκίνησης ανά τετραγωνικό μέτρο, η παλαιότητα, ο όροφος, αν έχει πρόσοψη σε δρόμο ή είναι «τυφλό», η εμπορικότητα της περιοχής, το οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο περικλείεται το ακίνητο κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως το χαράτσι θα μπορεί να πλησιάζει ή ξεπερνά και τα 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα πολύ «ακριβά» ακίνητα, χωρίς πλαφόν.
–          Στα αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου: Ο φόρος θα υπολογίζεται ανά στρέμμα και όχι με βάση την άξια. Θα ξεκινά από μόλις 1 ευρώ ανά στρέμμα. Αυτό τον φόρο θα πληρώνουν για τις εκτάσεις μονοετούς καλλιέργειας οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Από κει και πέρα, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε άλλης εδαφικής έκτασης, ο φόρος θα προσαυξάνεται κατά 1 ή περισσότερα ευρώ ανά στρέμμα. Ακίνητα με κτίσματα σε παραλίες και τουριστικές περιοχές μεγάλης αξίας θα  αντιμετωπίζονται σχεδόν σαν εντός σχεδίου οικόπεδα, επειδή έχουν οικοπεδική αξία και όχι αγροτική χρήση. Εκεί ο ΕΦΑ μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 60 ευρώ το στρέμμα! Θα λαμβάνονται υπόψη διάφορα κριτήρια όπως η γεωγραφική θέση της εδαφικής έκτασης (το εάν δηλαδή βρίσκεται σε ορεινή, ημιορεινή ή πεδινή περιοχή, το εάν βρίσκεται κοντά στη θάλασσα κ.λπ.), το εάν η έκταση καλλιεργείται ή είναι χέρσα, αν είναι μισθωμένη, το είδος της καλλιέργειας (μονοετής, πολυετής κ.λπ.) κ.λπ.

Με αυτό το σύστημα υπολογισμού δεν θα προβλέπεται κανένα αφορολόγητο όριο. Θα ισχύουν μόνο οι εξαιρέσεις και οι απαλλαγές για ανέργους, πολυτέκνους και αναπήρους, ανάλογα με αυτά που εφαρμόζονται και τώρα με το «χαράτσι» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Μονοκατοικίες, οικόπεδα και εξοχικά θα επιβαρυνθούν περισσότερο

Στα ύψη αναμένεται να εκτοξευτούν οι φόροι για όσους κατέχουν μονοκατοικίες σε αστικές περιοχές, εξοχικές κατοικίες, οικόπεδα και αγροτεμάχια, καθώς και για όσους έχουν ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα και κτίσματα επαγγελματικής στέγης, από τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την επιβολή ενιαίου φόρου ακινήτων από το 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει ότι ο νέος φόρος ακινήτων που θα επιβάλλεται από την 1η-1-2014 στις κατοικίες, τα λοιπά κτίσματα και τα εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα θα υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων κι όχι με βάση την αξία των συγκεκριμένων ακινήτων, γράφει το money-money.gr.

Συγκεκριμένα, ο φόρος για τα ακίνητα αυτά θα ξεκινά από 1,8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και θα κλιμακώνεται σε υψηλότερα επίπεδα ανάλογα με τα τυχόν πρόσθετα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα κάθε ακινήτου.
Επιπλέον, το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει τη φορολόγηση όλων ανεξαιρέτως των εκτάσεων γης που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεων, θα γίνεται με βάση το στρέμμα και με την εφαρμογή ξεχωριστής κλίμακας συντελεστών, που θα ξεκινούν από το επίπεδο του 1 ευρώ ανά στρέμμα.

Ουσιαστικά, με βάση το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων θα είναι μια παραλλαγή του «χαρατσιού» (του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών ή ΕΕΤΗΔΕ) που επιβλήθηκε το 2011 και το 2012 μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και συνεχίζει να επιβάλλεται και φέτος με την ονομασία «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων».

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2012 ΚΑΙ ΤΟ 2013

Οι διαφορές που θα έχει το νέο καθεστώς φορολόγησης σε σύγκριση με το «χαράτσι» θα είναι τρεις:

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2012 ΚΑΙ ΤΟ 2013
α) Ο νέος φόρος θα επιβαρύνει πλέον και τα εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα καθώς και όλες τις εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων. Δεν θα προβλέπεται εξαίρεση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
β) Η κλίμακα υπολογισμού του νέου φόρου θα έχει πολύ περισσότερα κλιμάκια και πολύ περισσότερους συντελεστές σε σύγκριση με την κλίμακα υπολογισμού του ΕΕΤΗΔΕ και του ΕΕΤΑ.
γ) Ο νέος φόρος δεν θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος αλλά μέσω των υπηρεσιών του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή με ειδοποιητήρια που θα αποστέλλει στους ιδιοκτήτες ακινήτων η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου.

Πολλοί ζημιώνονται…

Από την επιβολή του νέου αυτού φόρου αναμένεται να ζημιωθούν:

Χαράτσι και για το σπίτι και για το οικόπεδο: Εκατομμύρια ιδιοκτήτες που κατέχουν μονοκατοικίες σε αστικά κέντρα και εξοχικές κατοικίες, καθώς θα πληρώσουν «χαράτσι» σαν αυτό που καταβάλλουν τώρα μέσω ΔΕΗ όχι μόνο για τα κτίσματα αλλά και για τα οικόπεδα στα οποία έχουν ανεγερθεί τα κτίσματα.

Το χαράτσι που θα πληρώσουν για κάθε τετραγωνικό μέτρο θα ξεκινά από 1,8 ευρώ και θα φθάνει μέχρι και τα 20 ευρώ. Όλοι όσοι κατέχουν αγροτεμάχια, αγρούς και λοιπές εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων, ακόμη και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά και για τα ακίνητα αυτά. Ο φόρος θα ξεκινά από 1 ευρώ το στρέμμα και θα μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 60 ευρώ το στρέμμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ