Του Δημήτρη Παφίλα

(Update) Η εφόρμηση των επενδυτών στην οδό Αθηνών συνεχίζεται χωρίς σταματημό. Πολύ εύκολα ξεπέρασε τις 1000 μονάδες η Αθήνα καθώς η ζήτηση για ορισμένες μετοχές είναι πέρα από κάθε προσδοκία.

Στον ΟΠΑΠ λ.χ. αγοράζει το αμερικανικό hedge fund Baupost Group, το οποίο έχει πλέον συμμετοχή 4%. Η μετοχή διαπραγματεύεται πάνω από 7 ευρώ.

H κίνηση άνω των 1.000 μονάδων έχει δημιουργήσει μία νέα αγορά δύο ή ακόμη και τριών ταχυτήτων

Τα υψηλά επίπεδα 17 μηνών ( 29 Αυγούστου 2011 – 1.006 μονάδες ) στα οποία πλησιάσαμε χθες, κατακτήθηκαν γρήγορα. Ιδίως αν υπολογίσουμε την κίνηση από τον περασμένο Ιούνιο, όταν το χρηματιστήριο βρισκόταν στις 500 μονάδες και πάνω από την χώρα «κρεμόταν» η απειλή της χρεοκοπίας.

Από τεχνικής πλευράς είναι σημαντικό το ότι ο FTSE 25 διέσπασε χθες τις 335 μονάδες με πρώτη τώρα σημαντική αντίσταση τις 345 και στη συνέχεια τις 360.

Από τη πορεία της αγοράς από τα χαμηλά της και τους κερδισμένους διακρίνουμε τέσσερις κατηγορίες ή τέσσερις βασικές αλλαγές :

1) Στα λίγα ξένα και ελληνικά funds που πόνταραν πρώτα σε ομόλογα και τώρα “μπιντάρουν” επιλεγμένες μετοχές.

Ορισμένα ξένα και ελληνικά funds- όπως το Third Point του Daniel Loeb (ο μεσαίος στη φωτό) αποκόμισαν τεράστια κέρδη από τα ομόλογα – έως και 500 εκατ. δολάρια.
Με αναφορές ακόμη και στον Θουκυδίδη, ο κ. Loeb ψάχνει τώρα  μετοχές εταιρειών για να επενδύσει, χωρίς όμως ακόμα να έχει τοποθετηθεί.   
Aνάλογα κέρδη σημείωσε και το Fund Dromeus των κ.κ Ρισβά- Μανωλόπουλου που τώρα δημιούργησαν άλλο μετοχικό fund για τοποθετήσεις σε ελληνικές μετοχές. ( ΟΤΕ, Τέρνα, ΜΟΗ).  

Βεβαίως πρωτοπόρος στην ελληνική αγορά είναι το Silchester Fund του οποίου ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής Steven Butt είπε ότι,” ποντάρει σε εταιρείες τις οποίες μπορεί να διοικήσει ακόμη κι ένας ηλίθιος!!”. Oι θέσεις του Silchester δικαιώθηκαν καθώς η μετοχή της ΔΕΗ απέδωσε τα υψηλότερα κέρδη μέσα στο 2012- ενώ στο τελευταίο εξάμηνο έχει σημειώσει άνοδο 192%. Ανάλογα μεγάλη θέση κατέχει το fund και στον ΟΠΑΠ. 

2) Στην στροφή ξένων, αλλά και Ελλήνων επενδυτών προς μετοχές όπως ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Intralot.

Είναι χαρακτηριστική η έκφραση διαχειριστή, “ότι αυτές οι μετοχές αποτελούν πλέον ό,τι ήταν η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας για την αγορά παλαιότερα. Όπως ακριβώς, η Εθνική ήταν σηματωρός τώρα τα σήματα λαμβάνονται από 5-6 μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Και η θεαματική πορεία του τελευταίου διαστήματος δείχνει ότι, τα  κέρδη κι αυτής της κατηγορίας ήταν και είναι σημαντικά.   Ειδικά στο Μυτιληναίο οι ξένοι και κυρίως τα βρετανικά funds εχουν ενισχύσει πρόσφατα τις θέσεις τους ανεβάζοντας τα ποσοστά τους στο 20% περίπου.

3) Στην στροφή διαχειριστών, όπως το Naftilia Asset Management του κ. Elliott (δεξιά στη φωτό), της Alpha Trust του κ. Φ. Ταμβακάκη (αριστερά στη φωτό), προς τις μικρές εταιρείες με ισχυρούς ισολογισμούς.

Εταιρείες όπως Σωληνουργεία Κορίνθου, ΣΙΔΕΝΟΡ, Ελβαλ, Πλαστικά Θράκης βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των πρωταγωνιστών σε κέρδη τους προηγούμενους μήνες.

4) Η τέταρτη κατηγορία είναι οι τράπεζες που μοιραία και λόγω του κράτους δεν πρωταγωνιστούν στην άνοδο.

Οι τραπεζικές μετοχές εξαιτίας και της ανταλλαγής ομολόγων δέχθηκαν τα μεγαλύτερα πλήγματα. Εν όψει, όμως, των αυξήσεων κεφαλαίου, το «στοίχημα» θα είναι ποιες θα παραμείνουν υπό ιδιωτική διοίκηση. H  Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς δίνουν τον αγώνα με μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας.            

Η συνέχεια

Η συνέχεια του χρηματιστηρίου που εν μέρει προεξοφλεί μια θετική πορεία θα κριθεί πρώτα στις ιδιωτικοποιήσεις. Αν τα ξένα κεφάλαια ακούσουν μια πρώτη επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση στον ΟΠΑΠ ή το Ελληνικό θα σπεύσουν. Η αναφορά Greek- recovery ( Η ελληνική επανάκαμψη ) από την Morgan Stanley δεν ήταν τυχαία και δείχνει τις διαθέσεις για την συνέχεια. Το ελληνικό χρηματιστήριο θα έχει την ευκαιρία να συγκεντρώσει ξένα κεφάλαια, αλλά και τα οποία ελληνικά είναι εγκλωβισμένα σε καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Βεβαίως, η συνέχεια δεν θα γίνει απνευστί και χωρίς κάποια διόρθωση, ειδικά για όποιες μετοχές εταιρειών έχουν αποδώσει άνω του 100% μέσα σε ένα εξάμηνο.
Μάλιστα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι, αν οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης πλησιάσουν τα επίπεδα τιμών του 2009-2010, τότε μάλλον έχουν μέλλον οι μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Από πλευράς τραπεζών, η πορεία πάνω από τις 1.000 μονάδες δεν μπορεί να μην έχει και την συμβολή τους, όσο και αν αυτό είναι δύσκολο για τους παλιούς μετόχους. Οι τράπεζες χρειάζονται ξένα κεφάλαια και χρειάζονται τρόπους και εργαλεία (warrants) για να το καταφέρουν.                     

Όσον αφορά τη τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη, οι πιο κοντινή αντίσταση βρίσκεται στις 1.030 μονάδες και στη συνέχεια τα περιθώρια ανοίγουν μέχρι τις 1.150.