Με άλμα περίπου 1% υποδέχθηκε ο Dow Jones της Wall Street τα στοιχεία του Μαΐου για την αμερικανική ανεργία, τα οποία έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία είναι αρκετά “χλιαρή” για να επιτρέψει στη Federal Reserve να συνεχίσει να τυπώνει χρήμα κατά τους επόμενους μήνες.

Η αμερικανική αγορά κρατά τα κέρδη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έτσι στις 21.30 ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,91% στις 15.186 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,71% στις 1.634 μονάδες και ο Nasdaq καταγράφει κέρδη 0,85% στις 3.453 μονάδες.

“Τα στοιχεία διαμορφώθηκαν στο καλύτερο δυνατό σημείο. Δείχνουν στους επενδυτές ότι η οικονομία αναπτύσσεται, αλλά όχι αρκετά γρήγορα ώστε να πρέπει να ανησυχήσουν ότι η Fed θα αρχίσει να επιβραδύνει το πρόγραμμα τυπώματος χρήματος”, εξηγεί στο Bloomberg ο Brian Jacobsen, που επιβλέπει τη διαχείριση 221,2 δισ. δολαρίων, ως επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής χαρτοφυλακίου της Wells Fargo Advantage Funds.

Πραγματικά, τα στοιχεία έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 175.000 νέες θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, αλλά το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 7,6%, από τα χαμηλά τεσσάρων ετών όπου βρισκόταν.

Η βελτίωση της αγοράς απασχόλησης θεωρείται σημάδι της αισιοδοξίας των αμερικανικών επιχειρήσεων για αύξηση της ζήτησης κατά το δεύτερο μισό του έτους, παρά τις περικοπές των κρατικών δαπανών. Την ίδια στιγμή, όμως, θα χρειαστούν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας για να πειστεί η Fed ότι η ανάκαμψη είναι τόσο ασφαλής, ώστε να μειώσει το τύπωμα χρήματος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων, ο Bernanke θέλει να δει την αμερικανική οικονομία να δημιουργεί τουλάχιστον 200.000 νέες θέσεις εργασίας, κατά μέσο όρο, το μήνα, την ώρα που ο μέσος όρους των τελευταίων έξι μηνών διαμορφώνεται στις 194.000 θέσεις.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα τυπώματος χρήματος της Fed, σε συνδυασμό με τα καλύτερα των προβλέψεων εταιρικά αποτελέσματα, έχουν φέρει τη Wall Street στο πέμπτο έτος του bull market και τον S&P 500 σε άνοδο 141% από τα χαμηλά του 2009.

Ο δείκτης έχει σημειώσει πτώση 2,4% αφότου έκλεισε σε ιστορικό ρεκόρ, στις 21 Μαΐου, μία ημέρα πριν ο Bernanke αφήσει να φανεί ότι θα μπορούσε να επιβραδύνει το τύπωμα χρήματος.

Σήμερα, η Wal-Mart Stores ενισχύεται κατά 1,4%, αφότου ενέκρινε νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 15 δισ. δολαρίων.

Άνοδο 2,3% σημειώνει η Yum! Brands, έπειτα από τη σύσταση αγοράς που εξέδωσε η UBS για τη μετοχή της.

Κέρδη και για την Gap, της οποίας οι πωλήσεις ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, για το Μάιο.