Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Δεν πιστεύουμε ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει νέα παραγραφή του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Κότχαους. Στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο κ. Κότχαους υπογράμμισε πως η Γερμανία δεν βλέπει την ανάγκη να συζητηθούν περαιτέρω μέτρα για την Ελλάδα, «αποκρούοντας» την πίεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωμα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, το ΔΝΤ επιθυμεί νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ακόμη και εντός του τρέχοντος έτους, ενώ αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δηλώνει στην Handelsblatt ότι νέο «κούρεμα» θα μπορούσε να θέσει σε αμφισβήτηση τη συμμετοχή της Γερμανίας στο πρόγραμμα βοήθειας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, το ΔΝΤ εκτιμά ότι δεν είναι δυνατό να καλυφθεί το 2014 το χρηματοδοτικό κενό των 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και, με δεδομένο τον περιορισμό του Ταμείου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας μόνο εάν η χρηματοδότηση είναι διασφαλισμένη για τους επόμενους δώδεκα μήνες, θα πρέπει να έχει αποφασιστεί ως τον Δεκέμβριο ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Το περιοδικό αναφέρει τις αντιρρήσεις του Βερολίνου που έχουν διατυπωθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς σε αυτή την περίπτωση, θα συμμετείχε στην αναδιάρθρωση ο δημόσιος τομέας, δηλαδή.

«Θα θιγεί κυρίως η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, η οποία έχει χορηγήσει 15 δισεκατομμύρια ευρώ σε διμερή δάνεια και επιπλέον το γερμανικό μερίδιο στη βοήθεια του μηχανισμού ευρωδιάσωσης υπερβαίνει τα 35 δισ. ευρώ» επισημαίνεται.

Πηγή: protothema.gr