Της  Μαριάννας Τζάννε

Στον αέρα βρίσκεται ο διαγωνισμός για την επεξεργασία λυμάτων στην περιοχή  Κορωπίου–Παιανίας συνολικού ύψους 112 εκατ. ευρώ μετά από νέα προσφυγή 22 κατοίκων. Για την εμπλοκή στο διαγωνισμό που έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου τα τελευταία χρόνια και κινδυνεύει να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ, ενημερώθηκε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων από τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρό.

Ο κ. Σγουρός είχε συνάντηση για το ίδιο θέμα και με τον Πρόεδρο του ΣτΕ Κωνσταντίνο Μενουδάκο, ζητώντας τη συνδρομή της δικαιοσύνης στην άμεση εξέταση των ενστάσεων αλλά και τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα δημόσια έργα.

Τα άσχημα νέα έρχονται λίγες μέρες μετά τις διαβεβαιώσεις στελεχών της ΕΥΔΑΠ ότι τα στοιχειωμένα έργα των βιολογικών καθαρισμών προχωρούν.

Το έργο, που χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από χρήματα του ΕΣΠΑ, χαρακτηρίζεται ύψιστης προτεραιότητας για την Περιφέρεια Αττικής, καθώς η κατασκευή του θα δώσει οριστική λύση στο τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα των ακαθάρτων ολόκληρης της περιοχής, που επιβαρύνεται για πολλές δεκαετίες από την ανεξέλεγκτη διάθεση των λυμάτων, και παράλληλα θα εξαλείψει οριστικά τον κίνδυνο για επιβολή αυστηρών προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημειώνει ο κ. Σγουρός, ο διαγωνισμός κατέχει ένα μεγάλο ρεκόρ αφού για το έργο έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο 29 αιτήσεις ακυρώσεως, αιτήσεις αναστολής και αιτήσεις Ασφαλιστικών μέτρων από όλους τους διαγωνιζόμενους, φορείς, κατοίκους και Δήμους της περιοχής. Όλες μάλιστα απορρίφθηκαν. Την ίδια στιγμή οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν για την υπογραφή της σύμβασης, προκειμένου να μη χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια.

Στην κυβέρνηση πάντως ισχυρίζονται ότι έχουν λάβει τα μέτρα τους. Στην προσπάθεια να περιοριστεί το σήριαλ των προσφυγών και ασφαλιστικών μέτρων ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση η οποία θα επιβάλλει την καταβολή παραβόλου έως 50.000 ευρώ (ανάλογα με την αξία του έργου) σε όσους αποφασίσουν να στραφούν κατά του  αποτελέσματος ενός διαγωνισμού.