Με ψυχραιμία παρακολουθούν μέχρι στιγμής οι ξένες αγορές το πολιτικό θρίλερ που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ. Το σκηνικό τόσο στο ελληνικό χρηματιστήριο (που βρέθηκε να χάνει έως και 4%, αλλά στην πορεία περιόρισε τις απώλειές του), στα ελληνικά κρατικά ομόλογα αλλά και κυρίως στις ξένες αγορές μαρτυρά μεν μία νευρικότητα αλλά όχι ακόμα το φόβο των εκλογών, καθώς είναι σαφές ότι οι Ευρωπαίοι ελπίζουν ότι το αρνητικό αυτό σενάριο για τη χώρα μπορεί να αποτραπεί.

Στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Olivier Bailly απεύθυνε έκκληση προς τα κόμματα της συγκυβέρνησης για πολιτική σταθερότητα. “Η πολιτική σταθερότητα είναι αναγκαία για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η Ελλάδα”, είπε κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου του, καλώντας τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)

Στο ίδιο μήκος κύματος και το μήνυμα που έδωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία. Η Merkel δήλωσε την υποστήριξη και το σεβασμό της στο μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό της κυβέρνησης και τόνισε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Και επεσήμανε ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν αποφασιστικά. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)

Αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βίλφριντ Μαρτένς, με γραπτή ανακοίνωσή του αναφέρεται στην αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας. “Μετά τη δύσκολη απόφαση της περασμένης εβδομάδας από την ελληνική κυβέρνηση, η Ευρώπη θα πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας, αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να διασφαλιστεί πως οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα είναι μάταιες και για να διασφαλιστεί η ανάπτυξη”.

Η σημερινή έκθεση της Moody’s δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το πού οδηγείται η χώρα εάν το κλείσιμο της ΕΡΤ την φέρει μπροστά στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.  “Αν και η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δεν αποτελεί το κεντρικό μας σενάριο, το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο πολιτικό περιβάλλον συνεχίζει να ενέχει ρίσκα για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος διαρθρωτικών προσαρμογών και οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας” αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, εκτιμώντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)

Αλλά και οι New York Times  γράφουν μεταξύ άλλων: “Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα θα εκτροχιάσουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και σχεδόν σίγουρα θα παγώσουν τα δάνεια διάσωσης”. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)