(upd)

Με ένα διμερές πρόγραμμα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, στις βαλίτσες του, στα πρότυπα των όσων έχει ήδη συμφωνήσει η Γερμανία με την Ισπανία, θα έρθει στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble.

Όπως ανακοίνωσε ο Schaeuble, θα συζητήσει το σχέδιο με τον Γιάννη Στουρνάρα στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο αυτή την εβδομάδα, και σε επίσκεψή του στην Αθήνα, σύντομα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γ. Στουρνάρα το Σαββατοκύριακο, όπου αποδέχθηκε την πρόσκληση για την Αθήνα.

“Με προσκάλεσε στην Αθήνα και σύντομα θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε μία διμερή πρωτοβουλία με την Ισπανία για να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επομένως να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, μέσω της σύστασης μιας ελληνικής κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας γρήγορα”, είπε ο Schaeuble.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία έχει συμφωνήσει να δώσει στις ισπανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις περίπου 1 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανεργίας στη Ν. Ευρώπη.

Τηλεφωνική συνομιλία Schaeuble με Στουρνάρα

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ενθάρρυνε τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και αποδέχθηκε πρόσκληση του Γ. Στουρνάρα για να βρεθεί σύντομα στην Αθήνα.

Οι πληροφορίες αυτές από το Βερολίνο και, ιδιαίτερα, η χρονική συγκυρία, ερμηνεύονται ως έμμεση στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης προς τον πρωθυπουργό, σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία ο κ. Σαμαράς δέχεται «πυρά» για τους χειρισμούς του στο θέμα της ΕΡΤ.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα βρεθεί στο Βερολίνο στις 3 Ιουλίου, προκειμένου να συμμετάσχει σε Φόρουμ της ΕΕ, με αντικείμενο την εξειδίκευση των πολιτικών για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο Angela Merkel και άλλους ηγέτες.

Όπως δήλωσε ο Schaeuble, η Αθήνα έχει κάνει πολλά, “αλλά έχει μπροστά της έναν απότομο και μακρύ δρόμο μεταρρυθμίσεων”. “Δεν υπάρχουν εύκολες αποφάσεις”, είπε.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Martin Kotthaus  έδωσε στην Αθήνα μήνυμα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Το σημερινό πρόγραμμα είναι ο σωστός δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα, δήλωσε και κάλεσε την Αθήνα να συνεχίσει να το εφαρμόζει. Παράλληλα, εκτίμησε θα ήταν σωστό το ΔΝΤ να παραμείνει στην τρόικα, βραχυπρόθεσμα.

Το Σαββατοκύριακο, και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασε “τον σεβασμό και την υποστήριξή της στον σαφή μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό της ελληνικής κυβέρνησης” (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ).

Απώλειες 1,2% στο Χρηματιστήριο

Με πτώση πάνω από 1% και χαμηλό τζίρο υποδέχθηκε το πολιτικό αδιέξοδο η Αθήνα, καθώς κανένας δεν θέλει να σκεφθεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.    

Μετριάστηκε ο πρωϊνός πανικός πρόκλησης πρόωρων εκλογών, ωστόσο η ανησυχία υφίσταται και αυτό εξέπεμψε σήμερα η αγορά. Η λογική, αλλά και οι συνθήκες της σημερινής τρικομματικής κυβέρνησης μας λένε ότι, κανείς δεν θα ήθελε εκλογές, ωστόσο το πρόβλημα είναι σύνθετο και δημιουργεί συνθήκες πόλωσης.

Από το πρωϊ η αγορά «κρέμασε» με πτώση πάνω από 3%, αλλά από τις 12 το μεσημέρι οι απώλειες περιορίστηκαν. Στο τέλος, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 907,45 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,27%. Στις 306 μονάδες
εκλεισε ο δείκτης Ftse χάνοντας 1,17%.  

Με κέρδη 1% η Εθνική – η οποία λίγο πριν το κλείσιμο ανακοίνωσε τα στοιχεία της αύξησης κεφαλαίου. Με πτώση 4,23% το warrant της Alpha Bank – το οποίο μετά την πρωϊνή βουτιά έκλεισε πιο ψηλά στα 0,68 ευρώ. Αμετάβλητη έμεινε η μετοχή στα 0,425 ευρώ.

Με πτώση 1,33% η Τράπεζα Πειραιώς. Πάνω  από 4,5% η Βιοχάλκο, 3,90% ο ΟΛΠ και πάνω από 3% η Ιντραλοτ- η οποία ανακοίνωσε επαναγορά  ομολόγου και έκδοση νέου ομολογιακού.

Στον αντίποδα, οριακά κέρδη σημείωσε η Μοτορ Οϊλ  και άνοδο 1,6% ο ΟΤΕ- στον οποίο διακινήθηκαν πάνω από 1 εκατ. τεμάχια.  

Βουτιά 4,27% για την jumbo και πάνω από 3,33% ο Μυτιληναίος. Απώλειες 0,69% για την ΔΕΗ στα 7,2 ευρώ. Πτώση 3,66% τα ΕΛΠΕ στα 7,10 ευρώ, στο -4,27% η Jumbo.

Χαμηλή η αξία των συναλλαγών  ανήλθε στα 51,7 εκατ. ευρώ.             
 

Η αγορά μετά τη διόρθωση των προηγούμενων ημερών και την ανοδική αντίδραση των τελευταίων δύο συνεδριάσεων, ισορροπεί στην περιοχή των 900 μονάδων. Την Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης διέσπασε τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών μένοντας μία ημέρα κάτω από την κρίσιμη ζώνη των 900 μονάδων και εν συνεχεία σε δύο χρόνους ανέκαμψε ανοδικά επανακτώντας την μακροπρόθεσμα ανοδική τάση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αύξηση  των συναλλαγών θα πρέπει να θεωρείται αναγκαία συνθήκη για την υπέρβαση των 940 μονάδων, επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε η συσσώρευση που οδήγησε σε νέα υψηλά έτους, αναφέρει η Beta ΑΧΕΠΕΥ.

Καθοριστικής σημασίας σε αυτή την ανοδική αντίδραση θα είναι η συμπεριφορά των τραπεζικών τίτλων λόγω των διαφορετικών πλέον σταθμίσεων που έχουν σε επίπεδο βαρύτητας  από την είσοδο των νέων μετοχών της ελεύθερης διασποράς από τις αυξήσεις των τραπεζών.