Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει υποχωρήσει κατά 80% από το υψηλό της, του Ιανουαρίου 2008 και κατά 50% από τη διάσωση, το Μάιο του 2010.  Αντίθετα, το ιρλανδικό χρηματιστήριο κινείται κατά 50% υψηλότερα από τη διάσωση της χώρας, το 2010, επισημαίνουν οι αναλυτές της Exotix.

Αντίστοιχα, η κεφαλαιοποίηση του Γενικού Δείκτη του ΧΑ (60 μέλη) ανέρχεται μόλις στα 14 δισ. ευρώ, ενώ εκείνη του δείκτη ISEQ της Ιρλανδίας (44 μέλη) αγγίζει τα 54 δισ. ευρώ.

Κατόπιν τούτων, η Exotix, η χρηματιστηριακή εταιρεία που ειδικεύεται σε εξωτικές και distressed επενδύσεις,  σημειώνει ότι το ΧΑ διατηρεί τον ευμετάβλητο χαρακτήρα του και το φαινόμενο των τυχαίων μεταβολών, την ώρα που η αξία των συναλλαγών στερεύει και πάλι.
 
Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές της δίνουν τέσσερα πιθανά σενάρια για το ΧΑ:

1. Αισιόδοξο σενάριο με διψήφια αύξηση των εταιρικών κερδών (10%) και τιμή στόχο για το Γενικό Δείκτη στις 1.149 μονάδες.
2. Βασικό σενάριο με αύξηση των εταιρικών κερδών κατά 4,9% και τιμή στόχο για το Γενικό Δείκτη στις 952 μονάδες.
3. Απαισιόδοξο σενάριο με σταθερή ανάπτυξη στο διηνεκές, με τιμή στόχο για το Γενικό Δείκτη στις 841 μονάδες.
4. Πολύ απαισιόδοξο σενάριο, χωρίς ανάπτυξη και με τιμή στόχο για το Γενικό Δείκτη στις 793 μονάδες.

“Η μόνη βεβαιότητα σε αυτή τη φάση είναι ότι δεν υπάρχει σαφής τάση, εν μέσω μεγάλων αβεβαιοτήτων”, σημειώνει η Exotix και αναφέρεται στο σενάριο της πολιτικής παράλυσης (στο οποίο μάλιστα επικαλείται και άρθρο του newmoney.gr). Πάντως, η άποψη της χρηματιστηριακής είναι ότι η κυβέρνηση συνασπισμού θα επιβιώσει και οι πρόωρες εκλογές θα αποτραπούν. Εξάλλου, το αντίθετο θα ήταν μία κίνηση αυτο-ακρωτηριασμού εκ μέρους της χώρας, καθώς οι εκλογές θα έφερναν την Ελλάδα σε σημείο μηδέν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Η Exotix αναφέρεται επίσης στις αβεβαιότητες του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, μιλώντας και για κίνδυνο απόσυρσης της προσφοράς της Emma Delta για τον ΟΠΑΠ.

Στα θετικά, οι αναλυτές συγκαταλέγουν την υποβάθμιση του ΧΑ σε αναδυόμενη αγορά από την MSCI, καθώς εκτιμούν ότι η υψηλότερη στάθμιση της χώρας στους δείκτες των αναδυόμενων αγορών θα φέρει πολύ περισσότερα funds, από αυτά που θα φύγουν.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η Exotix σημειώνει ότι αυτές είναι οι μόνες που υπερ-αποδίδουν εν μέσω αυτής της κατάστασης και επισημαίνει την αναβάθμισή τους από τη Fitch και την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής.