Του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλάκη

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι μπαίνει η διαδικασία της  χορήγησης του δικαιώματος της αποκλειστικής διοργάνωσης και διεξαγωγής του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα, για 20 χρόνια. Χθες και σήμερα επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο Αττικής οι δυο ενδιαφερόμενοι όμιλοι δηλαδή οι Γάλλοι της PMU, αλλά και η ελληνική Intralot.

Στελέχη των δυο εταιριών σε συνομιλίες τους, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους, ενώ οι προσφορές τους εκτιμάται ότι θα κατατεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και πάντως έως τα τέλη Ιουλίου . 

Ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει ότι θα παραχωρηθεί για 20 χρόνια η αποκλειστική άδεια για το αμοιβαίο ιπποδρομιακό στοίχημα (σε ιπποδρόμους και μη) σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά με δυνατότητα κατασκευής – λειτουργίας πρόσθετων ιπποδρόμων, το αποκλειστικό δικαίωμα διοργάνωσης και διεξαγωγής πρόσθετου αμοιβαίου στοιχήματος επί ιπποδρομιών («sweepstake»), καθώς και το αντίστοιχο δικαίωμα επέκτασης στο διαδίκτυο.

Ο επενδυτής που θα επιλεγεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού θα έχει τη δυνατότητα να συνάψει μια χωριστή σύμβαση μίσθωσης προκειμένου να διεξάγει ιπποδρομίες στις εγκαταστάσεις του ΟΔΙΕ στο Μαρκόπουλο, οι όροι της οποίας θα καθορισθούν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας.

Καθίσταται σαφές ότι η σύμβαση παραχώρησης θα είναι απαλλαγμένη από κάθε υποχρέωση σχετική με τον ΟΔΙΕ, ενώ ο επενδυτής δεν θα υποκαθίσταται ως διάδοχος στο ενεργητικό ή το παθητικό της περιουσίας του ΟΔΙΕ ούτε θα φέρει οποιαδήποτε από τις υποχρεώσεις του ΟΔΙΕ.

Το 2003 ο ΟΔΙΕ που έχει μέχρι σήμερα το δικαίωμα αποκλειστική διοργάνωση και διεξαγωγή του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα, άλλαξε τοποθεσία και μεταφέρθηκε στο Μαρκόπουλο Αττικής σε καινούριες εγκαταστάσεις που σχεδιάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο ΟΔΙΕ δανείστηκε 210 εκατ. ευρώ με μακροπρόθεσμη δανειακή σύμβαση, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την μεταστέγαση και την ίδρυση των νέων εγκαταστάσεων. Η εταιρεία είναι ζημιογόνα λόγω εξυπηρέτησης των χρεών της και της μείωσης του αριθμού των πελατών της.

Στα τέλη Ιουλίου αναμένεται η κατάθεση των οικονομικών προσφορών των δύο υποψηφίων.

Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ για το έργο είναι η Εμπορική Τράπεζα και η Credit Agricole και νομικοί σύμβουλοι οι δικηγορικές εταιρείες Δρυλλεράκης & Συνεργάτες και Καρατζάς & Συνεργάτες.

«Πτωτική η πορεία των κερδών.»

Το 2012 οι πωλήσεις του ΟΔΙΕ κινήθηκαν πτωτικά, ανερχόμενες στα 85 εκατ. ευρώ, έναντι 124,11 εκατ. ευρώ το αμέσως προηγούμενο δωδεκάμηνο, ενώ οι καθαρές ζημιές κρατήθηκαν στα επίπεδα των αντίστοιχων του 2011 (σσ: 21,90 εκατ. ευρώ).

Μετά το 2008, οπότε ο ΟΔΙΕ εμφάνισε πωλήσεις 298,23 εκατ. ευρώ και ζημιές χρήσης 25,536 εκατ. ευρώ, ο τζίρος του ΟΔΙΕ αρχίζει να φθίνει ταχύτατα, δεδομένων των αυξανόμενων προβλημάτων στο εβδομαδιαίο καλεντάρι των ελληνικών ιπποδρομιακών συγκεντρώσεων και την αποχώρηση μεγάλου αριθμού ποιοτικών δρομώνων ίππων που οδηγεί στη διεξαγωγή δύο μόλις ελληνικών ιπποδρομιακών συγκεντρώσεων την εβδομάδα.  Το 2009 οι πωλήσεις του ΟΔΙΕ κατήλθαν στα 261,227 εκατ. ευρώ, οι ζημιές αυξήθηκαν περαιτέρω στα 27,063 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά κατά 26,884 εκατ. ευρώ. Το 2010 – χρονιά μάλιστα που σηματοδότησε στο τέλος Αυγούστου και την έναρξη των γαλλικών ιπποδρομιών – οι πωλήσεις της εταιρείας μειώθηκαν περαιτέρω στα 194,35 εκατ. ευρώ (-26%), οι καθαρές ζημιές στα 28,32 εκατ. ευρώ (+5%), οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις στα 116,06 εκατ. ευρώ και 126,21 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, οι συσσωρευμένες ζημιές ανέρχονταν στα 152,86 εκατ. ευρώ, ενώ τα αρνητικά ίδια κεφάλαια προσέγγιζαν το ποσό των 55,2 εκατ. ευρώ.