Ευκαιρίες για έγκαιρη ανάκαμψη της οικονομίας και επάνοδο της απασχόλησης σε αυξητική πορεία δίδουν οι  συντελούμενες διαρθρωτικές αλλαγές και η δραστική μείωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών, σύμφωνα με την Alpha Bank.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων η Alpha Bank υπογραμμίζει ότι επιστρέφει σταδιακά η ομαλότητα στην λειτουργία της οικονομίας καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες για την αποκατάσταση της ρευστότητας και την διαμόρφωση ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Οπως αναφέρει η τράπεζα, με την αποδέσμευση της χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς την Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για εντονότερη και αποφασιστικότερη επιδίωξη και τελικά επίτευξη της έγκαιρης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, και της οριστικής εξόδου της χώρας από την μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της.

Έχει ήδη σημειωθεί μια άνευ προηγουμένου στροφή προς το θετικότερο του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, η οποία αντικατοπτρίζεται στην εντυπωσιακή ανάκαμψη των τιμών των μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο (με εισροή κεφαλαίων και από το εξωτερικό) και επίσης στην αξιοσημείωτη αύξηση των τιμών των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να διαμορφώνονται ήδη στο 10,45%. Η ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών και των αγορών κεφαλαίου και η αποκατάσταση της ικανοποιητικής λειτουργίας του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας με την ανακεφαλαιοποίησή του, καθιστούν ήδη απολύτως εφικτή την υλοποίηση των προγραμμάτων αποκρατικοποιήσεων όπως έχει προγραμματιστεί και την επανεκκίνηση των έργων και των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ 2007-2013 που ουσιαστικά είχαν διακοπεί από τον Μάιο.’2012.

Επίσης, η προσπάθεια για ανάκαμψη δεν θα εμποδιστεί πλέον το 2013 και στα επόμενα έτη από υπέρμετρα αρνητικούς παράγοντες, όπως η επώδυνη έλλειψη ρευστότητας (τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα) και η συνεχής επιδείνωση του οικονομικού κλίματος που υπέστη η χώρα το 2011 και το 2012.

Δημόσιες επενδύσεις

Κατά το 2013 οι επενδύσεις που εξαρτώνται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και από το κράτος γενικότερα (π.χ. με την αποτελεσματική προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων) αναμένεται να έχουν σταθεροποιητική επίπτωση στις συνολικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, μειώνοντας δραστικά την αρνητική επίπτωση των τελευταίων στη μεταβολή του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος.

Σημειώνεται, εν προκειμένω, ότι η περικοπή των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στα € 6,1 δισ. το 2012, έναντι € 6,56 δισ. το 2011 και από € 8,45 δισ. το 2010, είχε καταλυτική (πολλαπλασιαστική) επίπτωση στη μείωση των συνολικών επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά το 2011 και 2012, η οποία ανήλθε στο -19,6% το 2011 και στο -20,6% στο 9μηνο.’12, συμβάλλοντας στην πτώση του ΑΕΠ κατά -3,6 ποσοστιαίες μονάδες το 2011 και κατά επιπλέον -3,4 π.μ. το 2012.

Ήδη προχωρούν οι προσπάθειες για επανεκκίνηση των εργασιών στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας και σε άλλα έργα έως τα μέσα του 2013.

Χρηματοδότηση ΜμΕ

Επίσης, μόλις ανακοινώθηκαν προγράμματα χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις Τράπεζες, ύψους € 1,1 δισ., με την στήριξη του Εθν. Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΑΝ).

Ειδικότερα, τίθεται σε λειτουργία το Ταμείο Δανειοδοτήσεων Επιχειρηματικής Ανάπτυξης μέσω του οποίου θα παρασχεθούν δάνεια ύψους € 450 εκατ. σε ΜΜΕ, με επιτόκιο 4,5%. Παράλληλα, συνεχίζεται η λειτουργία του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) για τη χρηματοδότηση επενδύσεων (σε τομείς νεανικής επιχειρηματικότητας, εξωστρέφειας, καινοτομίας και τουρισμού-πράσινης οικονομίας) έως και 100%, με κεφάλαια ύψους € 315 εκατ. Τέλος, ενεργοποιείται και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, το οποίο θα παρέχει εγγυήσεις σε δάνεια για επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης ύψους € 350 εκατ. που θα παρέχονται από τις τράπεζες σε ΜΜΕ.

Τα ανωτέρω προγράμματα για την ενίσχυση των ΜΜΕ και για την επανεκκίνηση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων και άλλων έργων αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του έτους και σε συνδυασμό με τα προγράμματα που προωθούνται από τον ΟΑΕΔ και το Υπ. Εργασίας για την κατάρτιση και την αποκατάσταση σε θέσεις εργασίας των ανέργων (ιδιαίτερα των νέων) αναμένεται να συμβάλλουν στην προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας και για συγκράτηση της αυξητικής πορείας της ανεργίας, πολύ περισσότερο από ότι συνέβη το 2011 και το 2012 αναφέρει η Alpha Bank.

αγορά εργασίας

Ειδικότερα, στον τομέα της αγοράς εργασίας υλοποιούνται ήδη 14 προγράμματα του ΟΑΕΔ, ενώ το Υπ. Εργασίας προωθεί για υλοποίηση 7 νέα προγράμματα κατάρτισης και ενίσχυσης της απασχόλησης για νέους έως 29 ετών τα οποία επιδιώκουν να βοηθήσουν στην εξεύρεση θέσης εργασίας 63.000 νέων ανέργων. Τα νέα προγράμματα είναι προϋπολογισμού € 390 εκατ. και χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΣΠΑ.

Συνολικά, τα 20 προγράμματα κατάρτισης και ενίσχυσης της απασχόλησης που θα είναι σε εφαρμογή στις αρχές του 2013 θα είναι προϋπολογισμού € 600 εκατ. και επιδιώκεται να προσφέρουν ευκαιρίες κατάρτισης και απασχόλησης σε 350.000 περίπου ανέργους.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι αναγγελίες προσλήψεων αυξήθηκαν σε ετήσια βάση για 6ο κατά σειρά μήνα στις 49,5 χιλ. τον Δεκ.’12, από 44,6 χιλ. τον Δεκ.’11. Η εξέλιξη αυτή αύξησε τις αναγγελίες προσλήψεων στις 849,1 χιλ. συνολικά το 2012, από 839,0 χιλ. το 2011, σημειώνοντας μικρή αύξηση κατά +1,2%.

Ωστόσο, στο 6μηνο Ιουλ.-Δεκ.’12 οι αναγγελίες προσλήψεων ήταν αυξημένες στις 444,5 χιλ., έναντι 395,4 χιλ. στο αντίστοιχο 6μηνο του 2011, σημειώνοντας αύξηση κατά +12,4% σε ετήσια βάση, αναφέρει η Alpha Bank.