Σχήμα για όλες τις δουλειές είναι αυτό που συγκροτήθηκε στα λεγόμενα παραγωγικά υπουργεία μετά τον ανασχηματισμό. Με προεξάρχοντα τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο οποίος αναλαμβάνει να ξεκαθαρίσει το θέμα των απολύσεων η της λεγόμενης κινητικότητας εκεί όπου ο Αντώνης Μανιτάκης δεν μπόρεσε να δώσει αξιόπιστες λύσεις.

Αναμενόμενη και θετική για την αγορά η παρουσία του Γιάννη Μανιάτη στον τομέα της ενέργειας  όπου πρέπει να γίνουν πάρα πολλά για να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγορά αλλά και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Η αγορά ξέρει ότι μπροστά βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ του φορέα δηλαδή των δικτύων που θα αποτελέσει και το πρώτο βήμα της αποκρατικοποίησης μετά το φιάσκο της ΔΕΠΑ και την πώληση της ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους.

Οι εκκρεμότητες που κληρονομεί το νέο υπουργείο περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την ακριβή τιμή φυσικού αερίου που συνεχίζουν να προμηθεύονται  οι μεγάλες βιομηχανίες από τους Ρώσους.
Ο Γιάννης Μανιάτης γνωρίζει ακόμη πολύ καλά το θέμα των υδρογονανθράκων που αργά η γρήγορα θα περάσει στην πράξη.

Θετικό στοιχείο ακόμη το γεγονός ότι σπάει το υπουργείο Ανάπτυξης καθώς ήτανε οφθαλμοφανές ότι αποτελούσε ένα αχανή μηχανισμό για τον Κωστή Χατζηδάκη και ρόλο αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης που διαθέτει αποτελεσματικό προφίλ.

Σταθερό χαρτί παραμένει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος αποτελεί και τον κύριο συντελεστή επιτυχίας της δημοσιονομικής σύγκλισης της χώρας μαζί με το επιτελείο του.
Δίκαια επίσης η παραμονή στο υπ. Εργασίας του Γ. Βρούτση που παρά τις δυσάρεστες αποφάσεις έχει επιτελέσει έργο από ποιοτικής πλευράς όπως είναι η καταγραφή στον τομέα των συντάξεων όπου για πρώτη φορά φαίνεται ανάγλυφο το πρόβλημα της κατάχρησης που έχει γίνει σε πολιτικό επίπεδο.

Εν πρώτοις φαίνεται ότι το κεντροδεξιό μέτωπο δεν θα μπορούσε να κατεβάσει καλύτερη ομάδα για να επιτύχει την σταθεροποίηση της χώρας εντός της ευρωζώνης. Είναι βέβαιο εξάλλου ότι αν υπάρξει η παραμικρή παρασπονδία τότε επιστρέφουν όλα τα εφιαλτικά σενάρια.
Η νέα κυβέρνηση θα ξεκινήσει με γκολ από τα αποδυτήρια το οποίο είτε θα το σημειώσει, είτε θα το δεχτεί. Πρόκειται για την υλοποίηση ή όχι της επένδυσης του αγωγού αερίου TAP για το οποίο σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις και θα μας ανακοινωθούν.