της Μαίρης Λαμπαδίτη

Θέμα περαιτέρω συρρίκνωσης των αποζημιώσεων ή αύξησης του ποσοστού απολύσεων, έθεσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ  κ. Μπομπ Τραα, επισημαίνοντας ότι πρέπει να μειωθεί το κόστος εισόδου και εξόδου στην αγορά εργασίας .

Ο κ. Τραα μιλώντας σήμερα στο σεμινάριο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στην Αθήνα, άφησε να εννοηθεί ότι το φλέγον θέμα ενδεχομένως να τεθεί στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα μετά το Σεπτέμβριο αφού προέχει η εξομάλυνση στην αγορά υπηρεσιών και προιόντων.

Προσαρμογή του πλαισίου της Εθνικής  Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σε νέα βάση ζήτησε, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ,ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

«Διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα η συζήτηση. Είναι ένα άδειο πουκάμισο. Στρουθοκαμηλίζουμε. Μετά από 4 χρόνια σκληρής λιτότητας δεν γίναμε σοφότεροι »  τόνισε  αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ΣΕΒ δε θα συμμετάσχει στο εξής στον κοινωνικό διάλογο, αν συνεχίσουν οι κοινωνικοί εταίροι να θέτουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης  το ύψος του κατώτατου μισθού και άλλα μισθολογικά θέματα που καθορίζονται πλέον από τα μνημόνια και την κυβέρνηση . Ο κ. Δασκαλόπουλος  που αρνήθηκε να υπογράψει την πρόσφατη ΕΣΣΕ ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων,δεν παρέλειψε να ευχηθεί καλή επιτυχία στη νέα κυβέρνηση .

Για τον κοινωνικό διάλογο επεσήμανε ότι  το νέο πλαίσιο συζήτησης των κοινωνικών εταίρων πρέπει να επικεντρωθεί στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας , στην καταπολέμηση της ανεργίας καθώς και της αδήλωτης εργασίας .

Την έντονη διαφωνία των κοινωνικών εταίρων επεσήμανε ο επίτροπος  για την Απασχόληση και της κοινωνικές υποθέσεις κ Λαζλο Αντορ  καθώς και ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης  Εργασίας  κ  Γκάι Ραυντερ  ο οποίος τάχθηκε κατά των παρεμβάσεων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις – είχε ήδη καλέσει σε απολογία την ελληνική κυβέρνηση μετά από την προσφυγή της ΓΣΕΕ- και ζήτησε από την κυβέρνηση να πράξει ότι χρειάζεται  για να δημιουργήσει έναν χώρο για τους κοινωνικούς εταίρους στον οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να εμπλακούν ουσιαστικά στη διαμόρφωση των μελλοντικών αλλαγών.   Ο κ. Ραυντερ  επεσήμανε ότι δεν μοιράστηκε δίκαια το βάρος της
κρίσης στην Ελλάδα και μας ευχήθηκε  να ξεπεράσουμε γρήγορα τις δυσκολίες.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Αντορ παραδέχτηκε ότι εξαπλώνεται η κρίση στις χώρες της ΟΝΕ και επεσήμανε ότι δε μπορούν να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις όπου εφαρμόζονται προγράμματα διάσωσης χωρίς τη συμπαράσταση της πλειοψηφίας των πολιτών . Προειδοποίησε μάλιστα πως αν δεν υπάρξουν « οικονομικοί σταθεροποιητές» το ενιαίο νόμισμα θα μπει σε περιπέτειες ..
Πάντως ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης   σε μια προσπάθεια να αποφύγει νέες αξιώσεις από την τρόικα  επεσήμανε ότι  « Ένας σημαντικός δείκτης της επιτυχούς υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι η σταδιακή μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15% την περίοδο 2012-2014. 

Εξέλιξη που αναμφισβήτητα συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας.

Πράγματι, οι προβολές της Τραπέζης της Ελλάδος επισημαίνουν ότι η μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας για την περίοδο 2012-2014 θα φτάσει το 19,2%.
Και μάλιστα, μόνο με την εφαρμογή και ωρίμανση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί. Χωρίς καμία πρόσθετη παρέμβαση.»

Για τερατώδη ύφεση , ραγδαία φτωχοποίηση των Ελλήνων και εξαφάνιση της μεσαίας τάξης έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος ενώ  ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης  επεσήμανε ότι μέσα σε τρία χρόνια οι μικροί επιχειρηματίες από σχεδόν 900.000 συρρικνώθηκαν σε 650.000 καθώς η αγορά στενάζει από τα λουκέτα .