Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να πειστεί να προχωρήσει και σε άλλες μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα, εάν πιεστεί πολύ από την τρόικα, εκτιμά η JP Morgan, όπως αναφέρει ο αναλυτής της, Alex White, σε σημερινή του έκθεση για τις κυβερνήσεις συνασπισμού της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Η ελληνική κυβέρνηση έχασε το momentum υπέρ των μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσε να είχε πυροδοτήσει  μια πιο επιτυχής αντιμετώπιση του θέματος της ΕΡΤ, αναφέρει ο White.

Η JP Morgan θεωρεί ότι οι συνολικές εντάσεις που προκύπτουν από τις κυβερνήσεις συνασπισμού σε Ιταλία, Ελλάδα και Πορτογαλία ενδέχεται να αποδειχθούν μη διαχειρίσιμες σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

“Η κόπωση της εξουσίας έχει δημιουργήσει μια σειρά από πιέσεις, οι οποίες λειτουργούν σωρευτικά και μοιάζουν με τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι. Σε κάποιο σημείο, μία από αυτές θα προκαλέσει την κατάρρευση (το ένστικτό μας, μας λέει ότι οι πιθανότητες είναι μεγαλύτερες στην Ιταλία)”, αναφέρει η έκθεση.

Τα τελευταία γεγονότα έφεραν στην επιφάνεια τα ευάλωτα σημεία της κυβέρνησης συνασπισμού κάθε χώρας, σημειώνει ο White.

“Οι πληγές τις οποίες προκάλεσαν οι πρόσφατες πολιτικές μάχες μπορούν να έχουν σωρευτικές επιπτώσεις, αποδυναμώνονταν την αφοσίωση στη συνεργασία, μέσα στους κόλπους των κυβερνήσεων, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτό εγείρει δύο ερωτήματα: Μπορούν να συνεχίσουν το σόου και για πόσο καιρό;”.

Ο White θεωρεί ότι η κυβέρνηση Letta της Ιταλίας είναι η πιο εύθραυστη στην Ευρώπη, ειδικά έπειτα από τη νέα καταδίκη του Silvio Berlusconi.

Όσο για τη δικομματική κυβέρνηση της Πορτογαλίας, αυτή αναμένεται να αντιμετωπίσει νέες πιέσεις, εν όψει των τοπικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Πάντως, η JP Morgan πιστεύει ότι και οι τρεις κυβερνήσεις συνασπισμού θα επιβιώσουν έως το 2014. “Κατά κάποιους τρόπους, υπήρξαν εντυπωσιακά επιτυχημένες. Οι πιέσεις να αποφύγουν μια γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης έσπρωξαν παραδοσιακούς αντιπάλους να συνεργαστούν, από το αίσθημα της αυτοσυντήρησης”, επισημαίνει.