Της Μαριάννας Τζάννε
Στο κρισιμότερο σημείο της επανέναρξης των αυτοκινητοδρόμων αναλαμβάνει την σκυτάλη του ξεχωριστού πλέον υπουργείου Υποδομών ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οι δυσλειτουργίες που προκάλεσε η ενοποίηση του τομέα της ανάπτυξης, με τα δημόσια έργα και τις μεταφορές, ήταν αναμενόμενο ότι θα οδηγούσαν στην αναδίπλωση της κυβέρνησης σε ότι αφορά την δομή του υπουργείου, που σημείο αιχμής για τους επόμενους μήνες παραμένουν οι οδικοί άξονες. Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου, εκτίμησε ότι οι συμβάσεις θα εγκριθούν από την Κομισιόν μέσα στον Ιούλιο ώστε μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου να πάρουν το δρόμο για ψήφιση από τη βουλή. «Μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις είμαστε στην τελική ευθεία, έχουμε στείλει πια σήμερα όλα τα κείμενα που απαιτούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιμένουμε μέσα στον Ιούλιο την έγκριση από την Κομισιόν» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι πριν ένα χρόνο όλα τα έργα ήταν υπό καθεστώς κατάρρευσης ενώ «ούτε και τα λεωφορεία της ΟΣΥ είχαν καύσιμα για να κινηθούν». Παραδέχτηκε ωστόσο ότι δεν έγιναν θαύματα αλλά ουσιαστικά βήματα τονίζοντας ότι δημοπρατήθηκαν 60 έργα στον τομέα των μεταφορών ύψους 2,5 δις ευρώ.
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση έβαλε ισχυρή «πλάτη» για να επιτευχθεί συμφωνία με τους εργολάβους μοιράζοντας γενναίες αποζημιώσεις και πριμ επανεκκίνησης. Παρόλα αυτά από τα τέσσερα έργα μόνο στα δύο έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό οι διαδικασίες επανεκκίνησης (Ολυμπία Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου) καθώς για τα άλλα δύο (Ιόνια Οδό και Κεντρική Οδό) έχει καθυστερήσει σχεδόν τρεις μήνες η έγκριση των τραπεζών για τα προσύμφωνα που έχουν συναφθεί με το δημόσιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία πρόοδος στα έργα, ούτε καν η προετοιμασία για την επανασυγκρότηση των εργοταξίων. Την ίδια στιγμή σύννεφα εμφανίζονται στο ορίζοντα και για το Μορέα, το μόνο έργο που κατάφερε να υπερπηδήσει τα τεράστια χρηματοδοτικά προβλήματα και να συνεχίσει τις εργασίες κατασκευής, την ώρα που οι άλλοι αυτοκινητόδρομοι είχαν σταματήσει. Η ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή της ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Χουντή τις προηγούμενες μέρες ότι το έργο διερευνάται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης την γνωστή OLAF, για την αποζημίωση των 68 εκ. ευρώ που έχει καταβάλει το ελληνικό δημόσιο στην κοινοπραξία του έργου, συνιστά μια σοβαρή εξέλιξη, που αν συνδυαστεί και με τις πληροφορίες περί παράλληλης διερεύνησης του καρτέλ στις κατασκευές και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού δημιουργούν νέα δεδομένα.
«Πρέπει να ξαναζωντανέψουμε νεκρά έργα, να συνεχίσουμε έργα τα οποία δεν έχουν την απόδοση αυτή που πρέπει, να δημιουργήσουμε απασχόληση για χιλιάδες εργαζόμενους που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην ανεργία οι συμπολίτες μας, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο νέος υπουργός Υποδομών, ο οποίος είχε ασχοληθεί και ως υπουργός Ανάπτυξης με το μοντέλο επανεκκίνησης των αυτοκινητοδρόμων. Στα υπόλοιπα θέματα που θα κληθεί να διαχειριστεί ο κ. Χρυσοχοίδης το επόμενο διάστημα είναι η ομαλοποίηση των ρυθμών στο μετρό Θεσσαλονίκης για το οποίο εντός των ημερών υπογράφονται με τον ανάδοχο και οι επεκτάσεις προς Καλαμαριά αλλά και η προκήρυξη νέων διαγωνισμών που έχουν βαλτώσει όπως είναι το αεροδρόμιο Καστελίου και το «Ελευσίνα Θήβα Υλίκη». Στον τομέα των μεταφορών, κρίσιμο ζήτημα παραμένει η καταπολέμηση της λαθρεπιβίβασης για να αποφευχθούν οι νέες αυξήσεις που θα επιβάλλει η τρόικα σε περίπτωση που τα οικονομικά των αστικών συγκοινωνιών δεν είναι ικανοποιητικά από το Φθινόπωρο.
Για το σιδηρόδρομο ο κ. Χατζηδάκης αποκάλυψε χθες ότι σε λίγες μέρες, με την συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ θα αρθούν όλα τα νομικά εμπόδια για την αποκρατικοποίησή της, εκτιμώντας ότι σε 15 μέρες, θα μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης τόσο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ όσο και της ROSCΟ, της εταιρείας συντήρησης.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.