Εξαπλώνεται το “κίνημα”  των κακοπληρωτών επιχειρηματιών, καθώς οι οφειλές προς το ΙΚΑ και τα άλλα ταμεία αγγίζουν τα 11 δισ. ευρώ. Πρόκειται για βεβαιωμένες εισφορές τις οποίες έχουν σταματήσει να καταβάλουν οι εργοδότες  λόγω επιδείνωσης της κρίσης.  

Σύμφωνα με τη σχετική λίστα, ανάμεσα στις πάλαι ποτέ κραταιές επιχειρήσεις που οφείλουν στο ασφαλιστικό ταμείο  πάνω από ένα εκατ. ευρώ (να σημειώσουμε ότι οι περισσότερες έχουν μπει σε διακανονισμό) είναι οι Creta farm ABEE, Iss Facility servises, DIA, ΡΕΑ κλινική, Ενωση Τουριστικών Λεωφορείων ΑΕ, Μornos AE, Multi protection  AE, ΑΛΚΥΩΝ ΝΕΤ ΑΕ.

Αυτές οι εταιρείες προστίθενται στο σκληρό πυρήνα των 227 κακοπληρωτών που οφείλουν πάνω από 2 δισ. στο ΙΚΑ, ενώ βρίσκονται  εν λειτουργία  και  απασχολούν προσωπικό, υποπίπτοντας μάλιστα σε ποινικό αδίκημα αφού υπεξαιρούν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων. 

Πρώτος τη τάξει οφειλέτης του ΙΚΑ αλλά και της λίστας των 227 είναι ο Γιάννης Ραπτόπουλος της Express Service. Αν και μπήκε αρκετές φορές σε ρύθμιση χρεών, δεν έδειξε συνέπεια στην καταβολή των δόσεων  και βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με το ίδρυμα, που προσπαθεί να κατασχέσει περιουσιακά του στοιχεία.  Ηδη, ο Διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος έθεσε σε διαθεσιμότητα  5 υπαλλήλους  βάσει του νόμου 4093 του 2012 οι οποίοι χορήγησαν παρανόμως ασφαλιστική ενημερότητα στον κ. Ραπτόπουλο.  

Διακεκριμένες θέσεις στη λίστα των οφειλετών κατέχουν επίσης η εταιρεία Πετζετάκις,  η κλωστοϋφαντουργία Λαναρά, ναυπηγεία, ΜΜΕ, αγροτικοί συνεταιρισμοί και εταιρείες σεκιούριτι που ουδέποτε έχουν καταβάλει έστω και ένα ευρώ για την ασφάλιση του προσωπικού τους.

Η προσωποκράτηση και οι κατασχέσεις έχουν ανασταλεί  έως το2013  (παραμένει η ποινική δίωξη), προκειμένου οι οφειλέτες να ενταχθούν σε πρόγραμμα ευνοϊκών ρυθμίσεων, καθώς το άμεσο πρόβλημα του δημοσίου δεν είναι να γεμίσει τον Κορυδαλλό ούτε να αποκτήσει βίλες και αυτοκίνητα, αλλά να ενισχύσει τη ρευστότητά του για την πληρωμή των συντάξεων.