Γραπτό τεστ, βαθμολόγηση των τυπικών προσόντων και του προσωπικού φακέλου, αλλά και συνέντευξη για όσους σήμερα κατέχουν θέσεις γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων η αξιολόγηση του προσωπικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Ελεύθερου Τύπου”, οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες της Ομάδας Δράσης, που συνεργάζονται με τους Έλληνες συναδέλφους τους στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προτείνουν εξατομικευμένη αποτίμηση του προφίλ κάθε δημοσίου υπαλλήλου.

Το μόνο που απομένει, για να ανοίξει και τυπικά ο κύκλος της αξιολόγησης των εργαζομένων, που σήμερα απασχολούνται στο Δημόσιο, είναι να “κλειδώσουν” οι λεπτομέρειες και να εκδοθεί η κανονιστική πράξη απ’ τον υπουργό Αντώνη Μανιτάκη, με την οποία θα καθορίζονται τα κριτήρια, με τα οποία θα εξεταστούν οι υπάλληλοι.

Οι δύο κρίσεις

Σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο” η πρώτη κρίση, που θα λάβει χώρα εντός του 2013 – πιθανότατα το Μάρτιο – θα αφορά στην αξιολόγηση των ικανοτήτων του απασχολούμενου προσωπικού. Στόχος να “χαρτογραφήσει” τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα κάθε υπαλλήλου. Αυτά θα “κουμπώσουν” με την αξιολόγηση των δομών του κράτους και τη νέα μορφή των υπουργείων, προκειμένου η κεντρική διοίκηση να έχει σαφή εικόνα του προφίλ των εργαζομένων. Η δεύτερη αξιολόγηση, που θα ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα, από την επόμενη χρονιά και θα πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα σχετίζεται με την απόδοση των υπαλλήλων.

Ποιοι εξαιρούνται

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα από αξιολόγηση θα περάσει το τακτικό προσωπικό, που σήμερα απασχολείται σε υπουργεία, ανεξάρτητες αρχές, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ. Θα εξαιρεθούν οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι συμβασιούχοι έργου και ορισμένου χρόνου, οι ωρομίσθιοι και οι μετακλητοί υπάλληλοι, που απασχολούνται σε γραφεία υπουργών, υφυπουργών και σε πολιτικά γραφεία. Ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τους ένστολους.

Οι προϋποθέσεις

Την ευθύνη της διαδικασίας θα έχει το ΑΣΕΠ. Βάση της αξιολόγησης θα είναι

α) τα προσόντα. Δηλαδή οι σπουδές, στις οποίες θα υπολογίζονται και τα πτυχία. Η επιμόρφωση που έχει λάβει ο υπάλληλος σε σεμινάρια ή εκπαιδευτικά προγράμματα, η προϋπηρεσία του και η γνώση ξένων γλωσσών.

β)Οι δεξιότητες. Δηλαδή οι ειδικές γνώσεις επάνω στις νέες τεχνολογίες και τη διαχείριση έργων.

γ)Οι προσωπικές ικανότητες. Η εμπειρία επάνω στο αντικείμενο εργασίας και γενικότερα στη Δημόσια Διοίκηση.

δ) Επίσης, θα εξετάζονται παράμετροι, όπως η συνεργασία του υπαλλήλου με τους συναδέλφους του, η δυνατότητα επίτευξης στόχων και οι σχέσεις του υπαλλήλου με τους πολίτες, ενώ θα ελέγχεται και η γνησιότητα των εγγράφων στους προσωπικούς φακέλους, καθώς ορισμένοι εργαζόμενοι μπορεί να έχουν δηλώσει τίτλους και προσόντα, που ουσιαστικά, δεν έχουν.

Τεστ δεξιοτήτων

Η αξιολόγηση αναμένεται να προσαρμοστεί ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα του προσωπικού. Θα υπάρχουν διαφορετικά τεστ αξιολόγησης για τους υπαλλήλους της κατηγορίας ΠΕ, της κατηγορίας ΤΕ και της κατηγορίας ΔΕ. Για το προσωπικό ΥΕ δεν θα υπάρχει γραπτή δοκιμασία αξιολόγησης. Το τεστ θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, το ερωτηματολόγιο θα περιλαμβάνει περίπου 80 ως 100 ερωτήσεις, η διάρκεια θα είναι δύο εως τρεις ώρες και τα αποτελέσματα θα βγαίνουν άμεσα.