(Upd) Έχασαν την αρχική τους ώθηση οι ευρωπαϊκές αγορές αφού οι φαρμακοβιομηχανίες υποχώρησαν παραμερίζοντας την αρχική αισιοδοξία από τα θετικά στοιχεία για την οικονομία της Ιαπωνίας. 

Η Roche Holding AG, κατασκευάστρια του αντικαρκινικού φαρμάκου Avastin, έχασε περισσότερο από 2% οδηγώντας σε απώλειες το δείκτη Stoxx Europe 600. Ενώ και η British American Tobacco ήταν ο μεγάλος χαμένος στον Stoxx 600 χάνοντας 2.2%. Η Mediaset SpA σκαρφάλωσε 1.8% έπειτα από την αύξηση της τιμής στόχου από την Credit Suisse Group. Η Serco Group Plc κέρδισε 3,2% έπειτα από την πρόβλεψη ότι η αύξηση των εισοδημάτων της κατά το πρώτο εξάμηνο θα ξεπεράσει τις εκτιμήσεις. 

Ο STOXX Europe 600 είχε απώλειες 0.50% στις 285 μονάδες. Ο δείκτης έχει καταγράψει άνοδο 2,5% αυτή την εβδομάδα ανακόπτοντας την πτώση πέντε εβδομάδων.

Oι οικονομικές αγορές δεν κατάλαβαν τι ήθελε να πει ο Ben Bernanke με το “φρένο” στην στήριξη της οικονομίας (τύπωμα χρήματος), υποστηρίξε χθες ο Dennis Lockhart, πρόεδρος της Atlanta Fed Ban. “Πιστεύω ότι ο Bernanke είπε, χρησιμοποιήστε αυτό το φάρμακο σιγά – σιγά και κάποιοι παράγοντες της αγοράς κατάλαβαν με τη μία, ανέφερε ο Lockhart κατά την ομιλία του στο Kiwanis Club της Marietta. Όπως δήλωσε ο Lockhart περιμένει η ανάπτυξη να αρχίσει να αυξάνει ενώ η ανεργία να μειώνεται σταθερά και αν συμβεί αυτό η αμερικανική οικονομία δεν θα χρειαστεί άλλη βοήθεια αφού θα επέλθει η σταθερότητα.

Η οικονομία της Ιαπωνίας ενισχύθηκε το Μάιο καθώς η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε άνοδο και οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν, ενισχύοντας τις οικονομικές πολιτικές του πρωθυπουργού Shinzo Abe για τον τερματισμό του αποπληθωρισμού. Η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση 2% από τον Απρίλιο ενώ οι λιανικές πωλήσεις αύξηση κατά 1,5% από το προηγούμενο μήνα.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε οριακή πτώση  0,45%, στις  6.215 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε μικρή πτώση  0,62% στις 3.739 μονάδες ενώ ο γερμανικός DAX επίσης έκλεισε πτωτικά 0.40% κάτω από το όριο των 8.000 μονάδων, κινούμενος στις 7.959 μονάδες.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε απώλειες 1,24% στις 15.239, ενώ στην Μαδρίτη ο IBEX κινήθηκε πτωτικά στις 7.763, καταγράφοντας απώλειες 1,04%.