Η έκθεση της KEEFE, Bruyette & Woods εξηγεί γιατί τα διεθνή κεφάλαια “παίζουν” πτωτικά τώρα το ελληνικό Χρηματιστήριο και βλέπουν αρκετά προβλήματα βραχυπρόθεσμα.

Ο σαφής στόχος 1,8 ευρώ ανά μετοχή που δίνει για την Εθνική απεικονίζει και τα περιθώρια πτώσης, μετά μάλιστα την κεφαλαιοποίηση μιας εκ των τριών βασικών τραπεζών του χρηματιστηρίου.

Σημειώνεται ότι από την τιμή διάθεσης η η Εθνική έχει χάσει 40%.

Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκεται πολύ κοντά στα όρια του 9% που είναι το minimum όριο που καθορίζει η Ενιαία Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή που καθορίζει σαν όριο ασφαλείας. Για τον λόγο αυτόν, όπως αναφέρει, η σχετική έκθεση, ο Όμιλος της Εθνικής θα αναγκαστεί να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία για να ενισχύσει το μαξιλάρι ασφαλείας και να θωρακιστεί ενόψει των stress tests. Προβλέπεται ότι το 2013 θα είναι έτος ζημιών ύψους 300 εκατ. και από το 2014 θα ξεκινήσει επιστροφή στην κερδοφορία, κυρίως από την Τουρκία, όπου αναμένεται κερδοφορία 500 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι το 2015 και 2016 η ανάκαμψη θα επιταχυνθεί στην Ελλάδα, οπότε και ο Όμιλος θα επανέλθει σε κερδοφορία και η Τουρκία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Στα παρόντα επίπεδα η μετοχή διαπραγματεύεται 1,7 φορές επί της λογιστικής της αξίας που θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 2014, που είναι σε μεγάλο proemium σε σχέση ,με τις περιφερειακές τράπεζες, αλλά και την Τουρκία.

Προβλέπει λοιπόν ότι το 2014 η τιμή θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 1,8 που είναι η λογιστική αξία.

Προβλέπει επίσης ότι τα κόκκινα δάνεια θα έχουν φτάσει από 19,8% το α’ τρίμηνο στο στο 21,6% για το σύνολο του έτους και 22,3% το 2014.

Η κερδοφορία προβλέπεται ότι το 2015 θα φτάσει τα 904 εκατ., δηλ. τα 0,38 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,22 το 2014 και ζημιές το 2013.

Την ίδια ώρα σε δημοσίευμα του το Barron’s ασχολείται με την υποβάθμιση της ελληνικής αγοράς σε αναδυόμενη. Υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει κοινά στοιχεία με τις αναδυόμενες αγορές προβλέπει ότι δύσκολα θεσμικοί επενδυτές θα “εντοπίσουν” την ελληνική αγορά μιας και αυτή θα αναλογεί λιγότερο του 1% στο δείκτη MSCI Emerging Markets. Θα έχει εν ολίγοις μικρότερη επιρροή απ’ ότι χώρες όπως η Κολομβία και οι Φιλιππίνες! Ωστόσο το δημοσίευμα εντοπίζει στο Χρηματιστήριο Αθηνών την πρώτη σημαντική κίνηση fund που ειδικεύεται στις αναδυόμενες αγορές. Πρόκειται για το  “American Funds New World”, το οποίο ελέγχει πλέον το 0,1% του ΟΤΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ BARRON’S