Ύφεση 4,5% φέτος αλλά και 1% το 2014 προβλέπει για την ελληνική οικονομία η Raiffeisen Research, στην έκθεση προοπτικών της για το τρίτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αυστριακής τράπεζας, η Ελλάδα θα εμφανίσει αρνητικό πληθωρισμό 0,3% τόσο φέτος όσο και το 2014. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί στο 1% του ΑΕΠ φέτος και θα εκμηδενιστεί του χρόνου.

Η Raiffeisen προβλέπει, επίσης, έλλειμμα στο 4% του ΑΕΠ φέτος και 3% το 2014, με χρέος στο 176,6% και 180,5% αντίστοιχα.

Ευκαιρία αγορών τυχόν πτώση των μετοχών

Μεικτές προσδοκίες τηρούν οι αναλυτές της Raiffeisen Research για την πορεία των χρηματιστηρίων, για αυτό  και συστήνουν στους πελάτες τους να διατηρούν ουδέτερη στάση απέναντι στις μετοχές. Παρόλα αυτά, οι αναλυτές της αυστριακής τράπεζας τονίζουν ότι η όποια σημαντική πτώση των αγορών κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του έτους, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένα καλό σημείο εισόδου στα χρηματιστήρια.

“Στους μήνες που θα ακολουθήσουν, θα δούμε εάν οι αγορές μπορούν να μετατραπούν από υποκινούμενες από τη ρευστότητα σε υποκινούμενες από τα οικονομικά στοιχεία”, σημειώνουν οι αναλυτές της Raiffeisen.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούν ότι οι τιμές των ομολόγων δεν έχουν παρά λιγοστές πιθανότητες να σημειώσουν μια διατηρήσιμη ανάκαμψη.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το προτεινόμενο χαρτοφυλάκιο της Raiffeisen τηρεί θέσεις 45% στα ομόλογα, 50% στις μετοχές και 5% σε εναλλακτικές επενδύσεις (real estate).

Αναδυόμενες: Τελείωσε το πάρτι;

Η αυστριακή τράπεζα τηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στις αναδυόμενες αγορές. Τονίζει, πάντως, ότι με δεδομένο ότι τα διεθνή χαρτοφυλάκια έχουν πολύ χαμηλές θέσεις στις μετοχές αυτές, τα περιθώρια για μια περαιτέρω σημαντική πτώση είναι μάλλον περιορισμένα.

“Παρόλα αυτά, πιστεύουμε ότι θα δούμε ξεκάθαρες αποδόσεις έναντι των ανεπτυγμένων αγορών μόνο όταν υπάρξει σαφήνεια για το εάν η κινεζική οικονομία θα αναπτύξει momentum ξανά ή για το εάν οι νομισματικές συνθήκες θα παραμείνουν αποτρεπτικές για την οικονομία, για καιρό”, σημειώνουν οι αναλυτές.