Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Τον Ιανουάριο του 2012, ο αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ  κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ανέλαβε τα καθήκοντα αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης. Λογικό ήταν να επιζητά εκτός από ρόλο δίπλα στον επιτυχημένο του πατέρα και μία «νίκη». Οι ξένοι το λένε «quick win». Κάτω από κλίμα αμφισβήτησης για το κατά πόσο μπορεί να ηγηθεί τόσο της ομάδας μπάσκετ του ΠΑΟ όσο και της βιομηχανίας φαρμάκων ΒΙΑΝΕΞ ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος επιχείρησε να κινηθεί με ψυχραιμία και μεθοδικότητα.

Μπορεί ο Παναθηναϊκός φέτος να μην πήγε καλά στην Ευρωλίγκα, όμως η κατάκτηση του πρωταθλήματος επιβεβαίωσε το «μέταλλο» από το οποίο η ομάδα ήταν κτισμένη. Έδωσε όμως και μια επιτυχία στον νέο της πρόεδρο. Στις επιχειρήσεις τα πράγματα πήγανε εξίσου θετικά. Με ένα deal που στρέφει τη ΒΙΑΝΕΞ στην Κίνα, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος επιχειρεί να φωνάξει παρόν στις εξελίξεις και να δείξει πως η οικογενειακή εταιρεία έχει παρόν και μέλλον.

Η συνεργασία λοιπόν των φαρμακοβιομηχανιών ΒΙΑΝΕΞ και Lilly για την παραγωγή τουλάχιστον 10.000.000 τεμαχίων ισχυρού αντιβιοτικού ετησίως και εξαγωγή του 100% στην Κίνα εκτός των άλλων σηματοδοτεί την νέα περίοδο της εταιρείας και τον ερχομό με «φόρα» του αμφισβητούμενου εδώ και καιρό Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Αυτό εξάλλου είπε και ο ίδιος ο Παύλος Γιαννακόπουλος σε σχετική εκδήλωση παρουσία του υπουργού υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και άλλων μεγαλοσχημόνων της αγοράς.

Και είναι αλήθεια πως ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος μπορεί να πει πως τα κατάφερε στο πρώτο τεστ του, το οποίο είναι μια επένδυση της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ, που οδηγεί σε 135 νέες θέσεις εργασίας και σε κάλυψη του 3-4% του ετήσιου κύκλου εργασιών της ΒΙΑΝΕΞ.  Όλα αυτά, για την παραγωγή άνω των 10.000.000 τεμαχίων ενέσιμου αντιβιοτικού για σοβαρές λοιμώξεις ετησίως (βανκομυκίνη), με εξαγωγή του 100% στη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, την Κίνα. Τη στιγμή που στην Ελλάδα παράγονται 45.000 τεμάχια ετησίως!

Η αλλαγή φρουράς στη ΒΙΑΝΕΞ έγινε λίγο μετά το 2011 κι ενώ η εταιρεία αύξησε την κερδοφορία της κατά 60,5% υπερβαίνοντας τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Η παρουσία της οικογένειας Γιαννακόπουλου στο χώρο του φαρμάκου, χρονολογείται από το 1924, όταν ο Δημήτριος Γιαννακόπουλος είχε ένα από τα πρώτα φαρμακεία των Αθηνών. Ο πρώτος μεγάλος σταθμός εξέλιξης ήταν το 1951, όταν ο Παύλος Γιαννακόπουλος ίδρυσε την ομόρρυθμη εταιρεία ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ που ξεκίνησε αποφασιστικά, με την εμπορική της δραστηριότητα να επεκτείνεται γρήγορα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Επί σειρά ετών, η ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ ήταν αντιπρόσωπος μεγάλων διεθνών φαρμακευτικών εταιρειών όπως οι Jannsen, Roussel και Alcon. Το 1971 οριοθετεί ένα νέο εξελικτικό σταθμό καθώς η Εταιρεία μετατράπηκε σε ανώνυμη και έλαβε τη σημερινή της επωνυμία.  Από τότε, η ΒΙΑΝΕΞ συνεχίζει μια πορεία αλματώδους ανάπτυξης και καταξίωσης αναπτύσσοντας δυναμικές συνεργασίες με μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες διεθνούς φήμης, όπως οι Merck & Co (ΗΠΑ), Takeda Chemical Industries (Ιαπωνία), Boots (Μ. Βρετανία), Sigma Tau Industries (Ιταλία) και άλλες.

Η ΒΙΑΝΕΞ δραστηριοποιήθηκε με τέτοια πρότυπα ποιότητας και δεοντολογίας, ώστε οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις άρχισαν να της αναθέτουν και την παραγωγή (Under License) προϊόντων τους στα εργοστάσιά της. Έτσι, το 1974 άρχισε και η βιομηχανική δραστηριότητα της Εταιρείας με τη δημιουργία του Α’ Εργοστασίου, κατασκευασμένου στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας.

Το 1983 αγοράστηκε το εργοστάσιο της εταιρείας Winthrop-Sterling (Β’ Εργοστάσιο) στην Παλλήνη, ενώ το 1985 αγοράστηκε το εργοστάσιο της Upjohn (Γ’ Εργοστάσιο) στην ίδια περιοχή. Και τα δύο εργοστάσια εκσυγχρονίστηκαν και οι γραμμές παραγωγής τους επεκτάθηκαν, καλύπτοντας τις πιο σύγχρονες απαιτήσεις.

Από τότε, παράλληλα με τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, εφαρμόστηκε και ένα πρόγραμμα τεχνολογικής εξειδίκευσης που απογείωσαν την ανοδική πορεία της ΒΙΑΝΕΞ. Το 1997, η ΒΙΑΝΕΞ αγόρασε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Hoechst στη Βαρυμπόμπη, για να στεγαστούν τα Γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης και το Κέντρο Διανομής τελικών προϊόντων.

Τέλος, το 1999 αγοράστηκε η μονάδα παραγωγής αντιβιοτικών του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας στη Βιομηχανική Ζώνη Πατρών (Δ’ Εργοστάσιο), στην οποία έγιναν εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης, καλύπτοντας τα αυστηρότερα πρότυπα παραγωγής. Με παραγωγικές δυνατότητες, στα 4 υπερσύγχρονα ιδιόκτητα εργοστάσιά της, εξειδικεύεται σε όλο το φάσμα του φαρμάκου απασχολώντας συνολικά πάνω από 1.100 άτομα.