Οι επενδυτές χρυσού που είδαν την αξία της επένδυσής τους να κάνει αρνητικό ρεκόρ στα 44,7 δισ. δολάρια το β’ τρίμηνο, ενδέχεται να έχει καλύτερες αποδόσεις το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αν λάβει κανείς υπόψη του την πορεία του χρυσού σε βάθος χρόνου.

Το μέσο κέρδος ανερχόταν σε 1,3% το β’ εξάμηνο κάθε έτους από το 1981 έως το 2000, οπότε και ο χρυσός διήγαγε δύο δεκαετίες πτωτικής πορείας, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Bloomberg. Από την άλλη, οι απώλειες του πρώτου εξαμήνου ανέρχονταν σε 3,9% κατά μέσο όρο.

Οι επενδυτές πούλησαν 404,4 μετρικούς τόνους τιτλοποιημένων προϊόντων που υποστηρίζονται από το πολύτιμο μέταλλο  κατά το β’ τρίμηνο, την ώρα που οι τιμές υποχωρούσαν τον περασμένο Απρίλιο.

Ο χρυσός ετοιμάζεται για την πρώτη ετήσια πτώση του σε διάστημα 13 ετών, καθώς πολλοί επενδυτές σταμάτησαν να τον εμπιστεύονται και να τον χρησιμοποιούν ως μέσο ασφάλισης της περιουσίας τους. Αυτό αύξησε ήδη τη ζήτηση για κοσμήματα και νομίσματα σε όλο τον κόσμο. Το β’ εξάμηνο του έτους συνήθως σημειώνεται αύξηση της ζήτησης, καθώς αρχίζει η γαμήλια περίοδος και οι θρησκευτικές γιορτές στην Ασία και κυρίως στην Ινδία και την Κίνα που είναι και οι μεγαλύτεροι αγοραστές χρυσού.

Το μέταλλο είχε κατά μέσο όρο κέρδη 11% το β’ εξάμηνο κάθε χρόνου κατά τη διάρκεια της περιόδου όπου η αγορά χρυσού γνώρισε την άνθιση, αρχής γενομένης από το 2001, δηλαδή υπερδιπλασίαζε τη μέση αύξηση που σημείωνε κατά το πρώτο εξάμηνο του κάθε έτους.

 Η ζήτηση ήταν πιο ισχυρή το β’ εξάμηνο κι αυτό συνέβη τα 9 από τα τελευταία 12 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Reuters.  

Ο χρυσός άμεσης παράδοσης υποχώρησε κατά 27% στα 1.220,35 δολάρια η ουγγιά τη φετινή χρονιά στο Λονδίνο. Το μέταλλο υποχώρησε κατά 23% το β’ τρίμηνο κι αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση τουλάχιστον από το 1920. Σε μια αναδρομή στην ιστορία, υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος  Νίξον είχε αποσυνδέσει το δολάριο από τον χρυσό το 1971 και η κυβέρνηση ήρε τα εμπόδια για τους πολίτες που κατείχαν χρυσό στα τέλη του 1974.

Οι επενδυτές συσσώρευσαν την ποσότητα ρεκόρ των 2.632,5 τόνων μέσω μέσω ETPs (τιτλοποιημένων προϊόντων) μέχρι τον Δεκέμβριο εν μέσω μια πρωτοφανούς εκτύπωσης χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες. Ο Ben Bernank, πρόεδρος της Fed είπε στις 19 Ιουνίου ότι η αγορά assets μπορεί να μειωθεί εάν υπάρξει βελτίωση στην οικονομία.  Ο δείκτης για το αμερικανικό δολάριο έφτασε στο υψηλότερο σημείο του από το 2010 μέχρι σήμερα.

Αντιθέτως, η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 11% τον Ιούνιο, αφού ο Νο 1 αγοραστής του, η Ινδία επέβαλε περιορισμούς στην εισαγωγή του ώστε να εξισορροπήσει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της.  Κατά το γ’ τρίμηνο, οι εισαγωγές ενδέχεται να μειωθούν κατά 52%.

Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές στην Τουρκία (τον 4ο μεγαλύτερο αγοραστή χρυσού) υπερδιπλασιάστηκαν σε υψηλό 4,5 ετών, ήτοι ανήλθαν σε 45,5 τόνους τον Απρίλιο. Σύμφων αμε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού , τα κοσμήματα αντιπροσώπευσαν περίπου το 60% της ζήτησης της χώρας την περσινή χρονιά.

 Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, ενώ οι χαμηλότερες τιμές μπορεί να κάνουν τη ζήτηση πιο ελκυστική και την εξόρυξη λιγότερο επικερδή, τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ ζήτησης και επένδυσης σε ό,τι αφορά τον χρυσό , λέει ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank.

“Η αγορά που αφορά στη ζήτηση συχνά έχει περισσότερο ψυχολογικό παρά πραγματικό αντίκτυπο στις εξελίξεις. Τώρα ωστόσο τα μεγαλύτερα επιτόκια και το ισχυρότερο δολάριο θα διατηρήσουν τον χρυσό υπό πίεση, ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρή θα είναι η ζήτηση”, εκτιμά ο Hansen.