Απώλειες 23% κατέγραψε τον Ιούνιο το fund του δισκεατομμυριούχου επενδυτή John Paulson που επενδύει σε χρυσό, ενώ από την αρχή του 2013 η πτώση αγγίζει το 65%.

Τα κεφάλαια του “Paulson Gold Fund” προέρχονται κυρίως από τον ίδιο και αποτελεί το μικρότερο fund του επενδυτή -ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 19 δισ. δολαρίων- και το μόνο που κατέγραψε ζημιές φέτος.

Τον Ιούνιο, η τιμή του χρυσού παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 2008 χάνοντας 12% της αξίας του, μετά τις δηλώσεις Bernanke και τα σχέδια της Fed  για επιβράδυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Πάντως, στην επιστολή προς τους πελάτες, το PG Fund διατηρεί την δέσμευση του για επενδύσεις στο πολύτιμο μέταλλο. “Αν και η χρονική στιγμή δεν είναι ιδανική, μακροπρόθεσμα,  τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στο χρυσό θα προσφέρουν μεγάλες αποδόσεις,” σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο 57χρονος Paulson, “κέρδισε” 15 δισ. δολάρια για τους πελάτες του το 2007 ποντάροντας στην πτώση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, λίγο πριν από την κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς κατοικιών. Το 2010 έγινε ο hedge fund manager που έβγαλε τα περισσότερα κέρδη σε μια χρονιά στην ιστορία του κλάδου: το ρεκόρ του, κάτι λιγότερο από 5 δισ. δολάρια, παραμένει ακόμη το κορυφαίο.

Όμως, το 2011 πόνταρε ανεπιτυχώς στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και την επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης, ενώ ούτε το 2012 κατάφερε να βγει κερδισμένος επενδύοντας στο χρυσό.