Εκτός από την καταβολή των 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, στο Eurogroup συζητήθηκε επίσης και το κυπριακό πρόγραμμα. Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν  Ντάισελμπλουμ, ζήτησε την εφαρμογή του μνημονίου από την Κύπρο.

Συγκεκριμένα υπενθύμισε ότι μετά την προηγούμενη συνάντηση, απάντησε στην επιστολή του προέδρου της χώρας Ν. Αναστασιάδη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εφαρμογής του μνημονίου. Επίσης σημείωσε ότι το Eurogroup καλωσόρισε την μετακύλιση των ομολόγων 1 δισ. και αναμένει την ολοκλήρωση της άσκησης «due diligence» για την Τράπεζα Κύπρου.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε και στην Πορτογαλία, καλωσορίζοντας τα πρόσφατα βήματα για την διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα.

«Οι αρχές πρέπει να συνεχίσουν το καλό ιστορικό στην εφαρμογή του προγράμματος και μια ευρεία κοινωνική και πολιτική συναίνεση είναι σημαντική για το πρόγραμμα», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, ενώ πρόσθεσε πως το πορτογαλικό πρόγραμμα είναι επιτυχημένο στην μείωση των ανισορροπιών και δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο οι θυσίες του πορτογαλικού λαού και η σταδιακή ανάκτηση της πρόσβαση στις αγορές.

πηγή: protothema.gr