Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ των προτάσεων που έχουν γίνει να επισύρουν ποινές, περιλαμβανομένων και ποινών φυλάκισης, οι «ριψοκίνδυνες» ενέργειες των ανώτατων στελεχών των τραπεζών, αλλά και να τεθούν υπό αυστηρότερο έλεγχο οι πρόσθετες αμοιβές –τα μπόνους– που λαμβάνουν.

Οι προτάσεις αυτές διατυπώθηκαν σε μια έκθεση που υπέβαλε μια επιτροπή της βουλής για τα πρότυπα στον τραπεζικό τομέα και δόθηκε στην δημοσιότητα τον περασμένο μήνα.

Η μία από τις προτάσεις που έγιναν είναι να επιβάλλονται ποινές ακόμη και φυλάκισης εάν καταδικάζονται ανώτατα στελέχη τραπεζών για «ριψοκίνδυνη κακοδιαχείριση» των ιδρυμάτων τους. Μια άλλη πρόταση προβλέπει να καθυστερεί ως και 10 χρόνια η καταβολή των μπόνους των ανώτατων στελεχών των τραπεζών που λαμβάνουν κρατική βοήθεια.

Ο Όσμπορν ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων όπως ένα «αυστηρό νέο κανονιστικό πλαίσιο που θα διέπει τη συμπεριφορά των ανωτάτων στελεχών των τραπεζών» και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του ανταγωνισμού στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η μεταρρύθμιση που προτείνει ο υπουργός Οικονομικών των Τόρις αναμένεται να τεθεί σε συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων το φθινόπωρο. Η «πρόθεση της κυβέρνησης», δήλωσε ο ίδιος, είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας «να ενισχυθεί και να καταστεί ασφαλέστερος».

πηγή: protothema.gr