Στα υψηλά τριών εβδομάδων ενισχύθηκαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς η Alcoa άνοιξε την αυλαία της περιόδου εταιρικών ανακοινώσεων για το τρίτο τρίμηνο στη Wall Street με καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα, ενώ το ΔΝΤ δημοσιοποίησε καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την ανάπτυξη στη Μ. Βρετανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία η ανάπτυξη θα είναι 0,9%, ενώ προβλέπονταν 0,6% τον Απρίλη. Για το 2014 το ΔΝΤ περιμένει ανάπτυξη 1,5%.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,98% στις 6.513 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,53% στις 3.844 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 1,12% στις 8.064 μονάδες.

Στην Ιταλία ο FTSE MIB σημείωσε οριακή πτώση 0,05% στις 15.791 μονάδες, ενώ και στην Ισπανία ο IBEX 35 σημειώσε επίσης οριακή πτώση 0.03% στις 8.058 μονάδες.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε κατά  0,90%, έχοντας σημειώσει άνοδο 6,8% από το χαμηλό του για το 2013, που σημειώθηκε στις 24 Ιουνίου, καθώς ΕΚΤ  και Τράπεζα της Αγγλίας δεσμεύονται να διατηρήσουν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα.

“Τα εταιρικά αποτελέσματα θα μπαίνουν όλο και πιο πολύ στο μικροσκόπιο αυτή την εβδομάδα. Αλλά βασικός παράγοντας για τις αγορές παραμένει η νομισματική πολιτική. Οι αγορές δείχνουν να συνειδητοποιούν ότι η επιβράδυνση του τυπώματος χρήματος από τη Fed δεν είναι μια καταστροφή για τις μετοχές, σε αντίθεση με τα ομόλογα, τουλάχιστον σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, γιατί τελικά, είναι ένα σημάδι μιας πιο ανθεκτικής οικονομίας”, εξηγεί στο Bloomberg ο Witold Bahrke, της PFA Pension A/S στην Κοπεγχάγη, που έχει 55 δισ. δολάρια σε υπό διαχείριση κεφάλαια.

Η Alcoa, το πρώτο μέλος Dow Jones Industrial Average που ανακοίνωσε τριμηνιαία αποτελέσματα,  δήλωσε ότι με εξαίρεση κάποιες δαπάνες, τα κέρδη ανά μετοχή της διαμορφώθηκαν στα 7 σεντς. Οι πωλήσεις της έπεσαν στα 5,85 δισ. δολάρια, όμως και πάλι κινήθηκαν πάνω από τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 5,79 δισ. δολάρια.

“Η Alcoa έκανε μια καλή αρχή ανοίγοντας την περίοδο ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων”, δήλωσε ο Chris Weston της IG Markets στη Μελβούρνη, στο Bloomberg. “Ωστόσο, για εμάς ο σχολιασμός είναι που έχει ενδιαφέρον. Το γεγονός ότι η ζήτηση της Κίνας για αλουμίνιο έχει μεγαλώσει κατά 11% φέτος σε σύγκριση με το 9% του 2012, είναι θετικό.”

Κατόπιν τούτου, οι εταιρείες ορυχείων πρωταγωνίστησαν στην άνοδο σήμερα στην Ευρώπη, με τον κλάδο να ενισχύεται κατά 2,1%. Κέρδη 2.13% για την BHP Billiton  και 2.51% για την Rio Tinto.

Η Electricite de France σημείωσε ράλι 9.27%, έπειτα από δημοσίευμα που κάνει λόγο για αύξηση των τιμολογίων της.

Άνοδος 2,6% για τη LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, η οποία εξαγόρασε το 80% της ιταλικής Loro Piana SpA.