(update: 12:05, 10/7)

Πολλαπλές είναι οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η ανατροπή της τελευταίας στιγμής στο διαγωνισμό πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο με βάση τα νέα δεδομένα θα καταλήξει κατά πάσα πιθανότητα στη Eurobank..

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιοποιεί tovima.gr  η αιφνιδιαστική απόφαση λίγες ώρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής προσφορών να μην ληφθούν υπόψιν προτάσεις που θα περιλαμβάνουν ως τίμημα και μετρητά, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στους λοιπούς μνηστήρες, και ιδιαίτερα στην Alpha Bank, η οποία θεωρεί ότι η συγκεκριμένη τροποποίηση είναι «φωτογραφική» με στόχο να την αποκλείσει από τη διαδικασία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με κοινή επιστολή τους προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενημέρωσαν τη διοίκησή του ότι δεν μπορούν οι τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί από το κρατικό πακέτο των 50 δισ. ευρώ, να υποβάλουν πρόταση που να περιλαμβάνει και μετρητά.

Ουσιαστικά, το ΤΧΣ με την αλλαγή αυτή, θα επιλέξει το νικητή του διαγωνισμού με κριτήρια τη συστημική ευστάθεια και τις συνέργειες που δημιουργούνται μετά την εξαγορά του ΤΤ και όχι βάση του ύψους του τιμήματος.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής αναμένεται να ληφθούν από το ΤΧΣ. Χθες η “εκρηκτική” συνεδρίαση διεκόπη.

“Εκρηκτική” συνεδρίαση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ κα Αναστασία Σακελαρίου διαφώνησε επί της διαδικασίας και η εισήγησή της να σταματήσει η διαγωνιστική διαδικασία, καταψηφίστηκε από τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου. Η κα Σακελαρίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται διαγωνισμός και εφόσον προκρίνεται η λύση να δοθεί το ΤΤ στη Eurobank για συστημικούς λόγους, να γίνει αυτό χωρίς τη διαδικασία του διαγωνισμού, που είναι πιθανό να δημιουργήσει νομικές εμπλοκές.

Τα υπόλοιπα μέλη του γενικού συμβουλίου, με τη σειρά τους, πρόκριναν τη λύση το Ταμιευτήριο να περάσει στον έλεγχο της Eurobank και καταψήφισαν την πρόταση της κας Σακελαρίου. Σημειώνεται ότι η πρόταση της Alpha Bank προβλέπει την καταβολή μετρητών και φαίνεται ότι ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Η συνεδρίαση διεξήχθη σε κλίμα έντασης, ωστόσο, οι πληροφορίες ότι η κα Σακελαρίου παραιτήθηκε, δεν ισχύουν.

Οι προσφορές έχουν υποβληθεί από Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύει το in.gr οι προσφορές που κατατέθηκαν και θα εξετασθούν στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ την Παρασκευή έχουν ως εξής:

-Η προσφορά της Alpha Bank περιλαμβάνει μετρητά και ομόλογα του EFSF το ύψος των οποίων κυμαίνεται κοντά στα 500 εκατ. ευρώ.

-Η Εθνική Τράπεζα κατέθεσε προσφορά σε μετοχές και σε μετρητά.

-Η Eurobank κατέθεσε προσφορά μόνο με μετοχές.

-Προσφορά σε μετρητά κατέθεσε η Γενική Τράπεζα εκ μέρους του ομίλου Πειραιώς.

Ωστόσο, με την αλλαγή των όρων της διαδικασίας, η Eurobank αποκτά προβάδισμα. Επιπλέον, η τρόικα έχει ζητήσει να προταχθούν κριτήρια συστημικής ευστάθειας, γεγονός που οδηγεί το ΤΤ στην Eurobank, ώστε να αποτελέσει τον τέταρτο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος.

Αναστάτωση και αντιδράσεις

Πάντως, η υπόθεση του ΤΤ έχει προκαλέσει αναστάτωση στους τραπεζικούς κύκλους και δεν αποκλείεται ακόμη και η προσφυγή στα δικαστήρια από τις τράπεζες που θίγονται. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι το ΤΧΣ θα μπορούσε ως μέτοχος σε Eurobank (93%) και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (100%) να προχωρήσει στη συγχώνευσή τους και όχι να προκηρύξει διαγωνισμό, μεταβάλλοντας μάλιστα του όρους στην εκπνοή του.

Κύκλοι του ΤΧΣ «δείχνουν» προς το υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας πως ήταν η ηγεσία του υπουργείου που πρόκρινε αρχικά τη διαδικασία του διαγωνισμού και όχι την απευθείας συγχώνευση ΤΤ – Eurobank. Σημειώνουν δε πως ΤΤ – Eurobank αποτελούν μεταβατικά σχήματα και πως σύμφωνα με το νόμο το ΤΧΣ θα πρέπει να πουλά τις συμμετοχές του στις τράπεζες και όχι να συγχωνεύει μεταβατικές τράπεζες, καλύπτοντας ανά περίπτωση και το χρηματοδοτικό κενό που θα ανακύπτει σε κάθε συναλλαγή.

Νομικοί κύκλοι αναφέρουν πως σε κάθε περίπτωση όταν πουληθεί το ενιαίο σχήμα θα  πρέπει το τίμημα που θα καταβάλει το ΤΧΣ ως Eurobank για να αγοράσει από τον εαυτό του το ΤΤ να το λάβει πίσω μαζί με όσα έδωσε για το κεφάλαιο του ΤΤ και το χρηματοδοτικό κενό.

Ασυλία στο ΤΧΣ

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών συμπεριέλαβε στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή (άρθρο 74) διάταξη με την οποία τροποποιείται ο ν.3864/2010 που ρυθμίζει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και προβλέπεται το ακαταδίωκτο των στελεχών του ΤΧΣ, στις περιπτώσεις που λειτουργούν προς το δημόσιο συμφέρον.