Η εποχή των υψηλών τιμών των εμπορευμάτων έχει τελειώσει, δηλώνει ο ΟΠΕΚ, καθώς υιοθετεί την άποψη που εκφράζουν τελευταία και μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, σύμφωνα με την οποία ο λεγόμενους “σούπερ-κύκλος” των commodities έχει πια λάβει τέλος.

Ο ΟΠΕΚ αποδίδει την εκτίμησή του αυτή στην επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών και κυρίως της Κίνας, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση των ξένων επενδύσεων στις αγορές αυτές.

“Φαίνεται ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με χαμηλότερους ρυθμούς από ό,τι τα τελευταία χρόνια. Η Κίνα αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 7,7% φέτος και του χρόνου, σημαντικά χαμηλότερα από τη μέση ανάπτυξή της κατά την τελευταία δεκαετία”, λέει ο ΟΠΕΚ. “Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε κάπως ηπιότερες μεταβολές της ζήτησης στο μέλλον, και ενώ η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων είναι σε γενικές γραμμές απίθανη, οι μελλοντικές αυξήσεις τους θα είναι ηπιότερες”.

Εξάλλου, προσθέτει, ο ΟΠΕΚ, τα υγιή επίπεδα των αποθεμάτων στα κυριότερο εμπορεύματα θα ασκήσουν πιέσεις στις τιμές. Αυτό το μήνα, το καρτέλ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στα 800.000 βαρέλια την ημέρα.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, πάντως, τα αγροτικά εμπορεύματα ίσως αποδειχθούν εξαίρεση σε αυτή την απαισιόδοξη πρόβλεψη.