Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, κατάφερνε να δανείζει ιταλικές και βραζιλιάνικες τράπεζες,κάνοντας όμως “αόρατα” τα δάνειά αυτά από τους ισολογισμούς της.

Συμφωνίες 2,5 δισ. ευρώ της Deutsche Bank με τις ιταλικές Banca Monte dei Paschi di Siena και Banco do Brasil SA εξαφανίστηκαν από τις συναλλαγές και τον ισολογισμό της γερμανικής τράπεζας αν και ακόμα τις οφείλονται τα ποσά. .

Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg η Deutsche Bank είχε συζητήσεις για “κρυφό” δάνειο και με την Dexia, λίγες εβδομάδες προτού η τράπεζα ζητήσει διάσωση και χρησιμοποίησε.

Συνολικά 395,5 δισ. ευρώ έχει “κρύψει η Deutsche Bank από τον ισολογισμό της, αντισταθμίζοντας τα με ισοδύναμα στοιχεία παθητικού, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg.

Ο Joshua Rosner, αναλυτής στην Graham Fisher & Co στην Νέα Υόρκη, τόνισε πως πρέπει να προβληματίζει η αδιαφάνεια και η πολυπλοκότητα αυτών των συναλλαγών”.

Σχετικά με την Ελλάδα, η Deutsche Bank φέρεται να έχει παραχωρήσει δάνεια με την μορφή μακροπρόθεσμων repos προς την Εθνική Τράπεζά, ύψους 220 εκατ. ευρώ και το ΤΤ, ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Oι πληροφορίες δεν είναι ακριβείς και “περιλαμβάνουν αναφορές σε συναλλαγές που ποτέ δεν συνέβησαν” και για εταιρείες για τις οποίες η γερμανική τράπεζα ποτέ δεν πούλησε repos, διευκρίνισε η τράπεζα με γραπτή ανακοίνωσή της, σχετικά με τα deal που τις καταλογίζουν με τις τράπεζες.