Αντιδράσεις προκαλεί η διάταξη του νομοσχεδίου για τις Κυριακές, καθώς έμποροι και εργαζόμενοι αλλά και οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας δηλώνουν αντίθετοι και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις.

Αντίθετοι με την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων δηλώνουν η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που αποφάσισαν τη δημιουργία «κοινωνικής κίνησης» με την επωνυμία Συμμαχία για την Κυριακή – Αργία και σκοπό, όπως αναφέρουν, τη διαφύλαξη της ημέρας της Κυριακής ως γενικής αργίας. Για τη Δευτέρα μάλιστα έχουν προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου, όπου θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους και πιθανόν την αντίδραση τους.

«Η νέα προσέγγιση του υπουργείου Ανάπτυξης για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές προσπαθεί να πλησιάσει τις θέσεις του ελληνικού εμπορίου, έστω και από αντίθετη κατεύθυνση, αλλά εξακολουθεί να απέχει πολύ από την πρόταση της ΕΣΕΕ», σημειώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος τονίζει ότι οι έμποροι εξακολουθούν να επιμένουν στον κανόνα της κυριακάτικης αργίας.

Για διάλυση της αγοράς κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπάλληλων Ελλάδος Θάνος Βασιλόπουλος. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε να περάσει ένα τέτοιο μέτρο. Θα το καταργήσουμε στην πράξη», δηλώνει.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός εκτιμά ότι το μέτρο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο επισήμανε ότι η όποια απόφαση ληφθεί θα γίνει με όρους και προϋποθέσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τις θέσεις και τις προτάσεις των δήμων της Περιφέρειας αλλά και των εμπόρων και των εργαζομένων.

Ετοιμος να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του μέτρου εφόσον ψηφιστεί εμφανίζεται ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων καταρχήν στο εμπορικό και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ενώ δηλώνει ότι θα υπάρξει διαβούλευση με τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας.

Εν τω μεταξύ σε μπαράζ δηλώσεων του απ’ το πρωί ο υφυπ. Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς υπεραμύνεται της απόφασης, υπογραμμίζοντας ότι “έτσι θα σωθούν τα μικρά καταστήματα”.

Σημειώνει δε χαρακτηριστικά πως “υπάρχει πάντα ένας φόβος απέναντι στο καινούργιο και την αλλαγή. Θυμίζω ότι και όταν συζητήθηκε η πεζοδρόμηση της οδού Βουκουρεστίου, υπήρξαν πολλοί εμπορικοί σύλλογοι που θεωρούσαν ότι δεν θα μπορεί ο πελάτης να φτάνει με το αυτοκίνητό του στο μαγαζί και γι αυτό θα μπει λουκέτο στα μαγαζιά. Η ζωή απέδειξε ότι, αντιθέτως, η πεζοδρόμηση ευνόησε τον κύκλο εργασιών των καταστημάτων και γι αυτό τα επόμενα χρόνια το αίτημα ήταν για περισσότερες πεζοδρομήσεις. Άρα η δική μας άποψη είναι ότι ο φόβος για το καινούργιο είναι αυτό που πολλές φορές προσδιορίζει μια συντηρητική άποψη για αυτό το θέμα. Όπως έδειξε και η μελέτη του ΟΟΣΑ σε 30 χώρες στην Ευρώπη η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων είχε θετικές επιπτώσεις και στον κύκλο εργασιών και στην πτώση των τιμών και στην αύξηση της απασχόλησης. Άρα, δεν νομίζω ότι κάτι το οποίο αποδεικνύνεται μέσα από μια επιστημονική έρευνα μπορεί να το αμφισβητεί ο φόβος και η προκατάληψη».

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ – ΜΠΕ για τους φόβους ότι τα μικρά καταστήματα δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τον ανταγωνισμό, απάντησε: «Μα, μόνο τα μικρά μαγαζιά αφορά το μέτρο. Τα πολυκαταστήματα, τα εμπορικά κέντρα, αλυσίδες, εκπτωτικά χωριά δεν έχουν το δικαίωμα να ανοίγουν τις Κυριακές και ακριβώς η ευρωπαϊκή προσέγγιση στο θέμα είναι πως θα προστατευθούν, πως θα δοθεί ένα πλεονέκτημα στα μικρά εμπορικά καταστήματα. Η έγνοια μας είναι πώς θα περιορίσουμε τα λουκέτα και πώς θα αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας. Δεν ζούμε σε άλλο πλανήτη, ούτε είμαστε αφελείς. Καταλαβαίνουμε ότι κάθε στιγμή το μικρό εμπορικό κατάστημα δοκιμάζεται. Βλέπετε, ότι το ένα λουκέτο διαδέχεται το άλλο».