(Τελευταία Ενημέρωση 18:32)

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Την πώληση της Proton Bank στη Eurobank ανακοίνωσε και επίσημα το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, το ΤΧΣ ολοκλήρωσε τη διαγωνιστική διαδικασία και αποφάσισε να προχωρήσει με την πώληση της Νέας Proton Bank στην Eurobank.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στη διαγωνιστική διαδικασία, πέραν της Eurobank έλαβαν μέρος και χρηματοοικονομικοί επενδυτές, ωστόσο μόνο η Eurobank κατέθεσε δεσμευτική προσφορά συμβατή με τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού. Ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΤΧΣ για την εν λόγω συναλλαγή ενήργησε η Rothschild.

Το ΤΧΣ και η Eurobank θα συνεργαστούν με στόχο να υπογραφεί δεσμευτική συμφωνία τη Δευτέρα 15 Ιουλίου  2013.

Όπως μετέδιδε από το πρωί το Newmoney.gr, για τη νέα Proton υπήρξαν δύο προσφορές: η μία απ’ αυτές είναι της Eurobank και η άλλη του αμερικανικού fund Monarch, που ειδικεύεται σε “εναλλακτικές επενδύσεις”, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες απ’ το ΤΧΣ, η προσφορά του Monarch κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη, το fund της Oaktree Capital απέσυρε το ενδιαφέρον που είχε αρχικά εκδηλώσει για την Proton.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από πηγές του ΤΧΣ το Γενικό Συμβούλιο που αναμένεται να επικυρώσει την πώληση του ΤΤ στην Eurobank φαίνεται ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα και μεταφέρεται για αύριο, Σάββατο.

Η αναβολή των αποφάσεων φαίνεται να σχετίζεται με τις αντιθέσεις  που αναπτύχθηκαν στο εσωτερικό του ΤΧΣ για την διαγωνιστική διαδικασία.

Σημειώνεται ότι η αρμόδια γενική διεύθυνση της Κομισιόν (DGCom) και η ΕΚΤ έχουν παρέμβει με επιστολές τους στο ΤΧΣ και έχουν ζητήσει η επιλογή της τράπεζας που θα πάρει το Ταμιευτήριο να γίνει με συστημικά κριτήρια και να μην προταθούν τιμήματα σε μετρητά, όπως είχε προκρίνει το ΤΧΣ αρχικά.

Δεδομένου ότι η DGCom και η ΕΚΤ εκφράζουν πλήρως τις απόψεις της τρόικας δεν θεωρείται πιθανό να υπάρξει απόφαση σε διαφορετική κατεύθυνση.