Η ΕΤΕ θα συνεχίσει να έχει ενεργό ρόλο στην αναδιάταξη του τραπεζικού κλάδου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Αλέκος Τουρκολιάς, από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης, εκτιμώντας ότι η αναδιάταξη του πιστωτικού συστήματος θα πρέπει να έχει συνέχεια και τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας την ανακεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής, Γιώργος Ζανιάς ανέφερε ότι οι μεγάλες προκλήσεις, τόσο για την ΕΤΕ όσο και για τον τραπεζικό κλάδο εν γένει είναι τα “κόκκινα” δάνεια και τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών.

Ο κ. Τουρκολιάς, σημείωσε ότι η έκθεση της ΕΤΕ στον ELA, στο τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους ανερχόταν σε μόλις 2,1 δις. ευρώ, ενώ σημείωσε ότι συνεχίζεται η μείωση των νέων επισφαλειών.

Παράλληλα, έθεσε τους βασικούς άξονες της επόμενης ημέρας μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση για τον όμιλο Εθνικής, αλλά και για το τραπεζικό σύστημα, ως εξής:
-προάσπιση της κεφαλαιακής βάσης
-βελτίωση της δομής και του κόστους ρευστότητας
-αποτελεσματική διαχείριση των επισφαλών δανείων
 -ενίσχυση των κερδοφόρων δραστηριοτήτων και τον περαιτέρω έλεγχο του κόστους.

Βασικός στόχος της Εθνικής είναι να συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια για επανεκκίνηση της ανάπτυξης, σημείωσε ο χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η χώρα θα εισέλθει σταδιακά σε ενάρετο κύκλο, στο βαθμό που ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό η αναγκαία προσαρμογή και η μεταρρύθμιση της οικονομίας.

Παράλληλα με την προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να υιοθετείται το νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο “θα πρέπει να στηρίζεται πρωτίστως, αν όχι αποκλειστικά, στην εξωστρέφεια”. Ανέφερε, δε, ότι η ανάπτυξη αποτελεί το κλειδί για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της ανεργίας που έχει γενικότερες επιπτώσεις.

Κατά τον κ. Τουρκολιά έχουν καταγραφεί θετικές, έστω και πρώιμες, ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, καθώς η αβεβαιότητα έχει αποκλιμακωθεί και υπάρχουν ορατά σχέδια για επενδύσεις.

Γ. Ζανιάς: “Κόκκινα” δάνεια και σχέδια αναδιάρθρωσης οι μεγάλες προκλήσεις για τις τράπεζες

Οι τράπεζες πρέπει να βοηθήσουν την ανάπτυξη, με έμφαση στα επιχειρηματικά δάνεια και κυρίως στους δυναμικούς κλάδους, δήλωσε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΤΕ, Γιώργος Ζανιάς. “Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, στο πλαίσιο προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας που διανύουμε, είναι πολλή σημαντική η αναδιάταξη που λαμβάνει χώρα στην οικονομία – το γνωστό rebalancing” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόσο ο ίδιος όσο και ο δ/νων σύμβουλος της ΕΤΕ, Αλ. Τουρκολιάς τόνισαν την αναγακαιότητα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων: “Η γρήγορη αναπτυξιακή προσπάθεια προϋποθέτει πολιτική σταθερότητα και αληθινές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα κινούνται πέραν των δεσμεύσεων από Μνημόνια” τόνισε ο κ. Ζανιάς, σημειώνοντας ότι η γρήγορη ανάπτυξη δεν συνάδει με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Ως άμεσες προκλήσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα,  ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, ανέφερε τα σχέδια αναδιάρθρωσης και τα “κόκκινα” δάνεια.

Όπως τόνισε, ο τραπεζικός τομέας έχει συνεισφέρει 36 δισ. ευρώ για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Όσον αφορά το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Ζανιάς τόνισε ότι η ανάπτυξη θα έρθει μόνο μέσω των μεταρρυθμίσεων, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για έξοδο από την κρίση.

Οι τράπεζες πρέπει να βοηθήσουν την ανάπτυξη, με έμφαση στα επιχειρηματικά δάνεια και κυρίως στους δυναμικούς κλάδους, τόνισε ο κ. Ζανιάς, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας που διανύουμε, είναι πολλή σημαντική η αναδιάταξη που λαμβάνει χώρα στην οικονομία.