Oι τουρκικές μετοχές, Νο 1 σε απόδοση πέρυσι, είναι πλέον οι φθηνότερες εδώ και 12 μήνες καθώς οι διαδηλώσεις στη χώρα και η έξοδος κεφαλαίων απ’ τη χώρα έχουν πλήξει το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Οι μετοχές του δείκτη Borsa Istanbul – 100, που έχει χάσει 22% απ’ το ιστορικό υψηλό που είχαν σημειώσει στις 22 Μαϊου, διαπραγματεύονται 9,2 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της επόμενης χρονιάς, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο απ’ τον Ιούλιο του 2012.

Όπως παρατηρεί το Bloomberg ο δείκτης MSCI Emerging Markets διαπραγματεύεται την ίδια ώρα 9,9 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη και ο S&P 500 14 φορές.

Μάλιστα αν και οι μετοχές υποχωρούν, τα κέρδη των επιχειρήσεων αναμένεται να αυξηθούν κατά 5% τους επόμενους 12 μήνες έναντι πτώσης 7% για τις εταιρείες του δείκτη MSCI Emerging Markets EMEA.

Οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης και οι ενδείξεις ότι η Federal Reserve μπορεί να ξεκινήσει τον περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων ώθησαν από τις 22 Μαϊου τις μετοχές των Turkiye Is Bankasi, της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, και της Haci Omer Sabanci Holding σε πτώση 35% και 29% αντίστοιχα.

Αν και οι απαισιόδοξοι τονίζουν ότι έχει ακόμα δρόμο η πτώση του τουρκικού χρηματιστηρίου, καθώς πάντα θα ελλοχεύει ο κίνδυνος εκλογών, οι αισιόδοξοι εστιάζουν στο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας είναι ο διπλάσιος απ’ ότι στην Ευρώπη, τη Μ. Ανατολή και την Αφρική (3% στο α’ τρίμηνο).

“Για επενδυτές με ορίζοντα ενός έτους τουλάχιστον, υπάρχουν ελκυστικές μετοχές”, λέει ο Aziz Unan, διαχειριστής κεφαλαίου στην Renaissance Asset Managers, στο Bloomberg. Μάλιστα σημειώνει πως “σταδιακά πιθανόν να αυξήσουμε τις συμμετοχές μας σε μετοχές που έχουν γίνει φθηνές”.

Η λίρα έχει υποχωρήσει 4,2% έναντι του δολαρίου απ’ τις 31 Μαϊου, καταγράφοντας την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 24 βασικών νομισμάτων αναδυόμενων αγορών.

Την ίδια ώρα η απόδοση του διετούς ομολόγου αυξήθηκε χθες κατά 34 μονάδες βάσης, στο 9,59%, απ’ το ιστορικό χαμηλό του 4,79% στις 17 Μαϊου.

Τις τελευταίες έξι εβδομάδες οι καθαρές εκροές απ’ το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έφθασαν το 1,3 δισ δολ., σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

“Είμαι ιδιαίτερα απαισιόδοξος για τους επόμενους μήνες”, λέει απ’ την πλευρά του ο Melih Onder, Πρόεδρος της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Logos Portfoy Yonetimi, ο οποίος φρόντισε η έκθεση του χαρτοφυλακίου του σε μετοχές να το κατεβάσει απ’ το 25% στο 15%. “Για να επανεπενδύσουμε σε μετοχές πρέπει να αισθανθούμε σίγουροι ότι ολοκληρώθηκε η αυξητική δυναμική των πωλήσεων στο χρηματιστήριο, κάτι που νομίζω ότι θα πάρει κάνα τρίμηνο”, προσθέτει ως απάντηση στα σχόλια που είχε κάνει ο Ben Bernanke που έδωσαν σήμα περιορισμού της επιθετικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Επιπλέον υπάρχει και ο πολιτικός παράγοντας στη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με τον Emre Akcakmak της East Capital με έδρα τη Στοκχόλμη “όσο η Τουρκία πλησιάζει πιο κοντά στις τοπικές και εθνικές εκλογές, η αγορά πιθανόν να αντικατοπτρίζει το ρίσκο που δημιουργείται”.

Σύμφωνα με την Milliyet ο Ερντογάν σκέφτεται να προχωρήσει σε τριπλές εκλογές το 2014: τοπικές, γενικές και προεδρικές.