Με αυξημένες προσδοκίες αναμένει το υπουργείο Οικονομικών της άφιξη Σόιμπλε στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη, καθώς, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που επικαλείται το “Βήμα”, κατά την  επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, θα συζητηθεί το σχέδιο για ένα νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο β΄ εξάμηνο του 2014, ενώ ενδέχεται να καλυφθεί και ένα μέρος του 2015.
Το σχέδιο αυτό που φέρει την ονομασία “προληπτικό πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα” και σε πρώτη φάση θα   περιλαμβάνει τα 13 δισ. ευρώ που εκτιμάται αυτή την στιγμή ότι θα “περισσέψουν” από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης.

Τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης έχουν ήδη εγκριθεί από τα κοινοβούλια άρα δεν θα χρειαστεί νέος γύρος εγκρίσεων, παρά μόνο μια ευρωπαϊκή απόφαση τροποποίησης που θα επιτρέψει τη χρησιμοποίησή τους για το κλείσιμο του κενού του ελληνικού προγράμματος στο β’ εξάμηνο του 2014.

Το πακέτο που θα συζητηθεί με τον  κ. Σόιμπλε ονομάζεται precautionary (προληπτικό) διότι θα λειτουργεί ως “μαξιλάρι ασφαλείας” σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να αντλήσει τα επιπλέον κεφάλαια που χρειάζεται από τις αγορές το 2014. Πολύ σημαντικό είμαι όμως και το ότι θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη ότι θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας, απαραίτητη προϋπόθεση για τη δυνατότητα εξόδου στις αγορές το 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη νύξη για το ενδεχόμενο συζήτησης αυτού του πακέτου με την ελληνική πλευρά έγινε προς τον κ. Στουρνάρα από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, Γερμανό κ. Ματίας Μορς, κατά την πρόσφατη αξιολόγηση της τρόικας στις αρχές Ιουλίου.

Πάντως, κύκλοι της τραπεζικής αγοράς εκτιμούν ότι το ποσό αυτό ενδέχεται να μειωθεί αν τα stress-test που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο δείξουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περισσότερα από τα 37 δισ. ευρώ που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ.