Η οικονομική κρίση εξανέμισε περισσότερα από 5 τρισ. δολάρια μέχρι το 2009, από το επίπεδο των 13,5 τρισ. δολαρίων των χρηματιστηριακών αξιών το 2008, σύμφωνα με τη μελέτη της PwC, η οποία κατέταξε τις 100 εταιρείες με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία παγκοσμίως και σύγκρινε τις μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν στο χρονικό διάστημα Μάρτιος 2008 – Μάρτιος 2013, σε ετήσια βάση.

Όπως δείχνει η μελέτη, χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να ανακάμψει η αγορά και να επανέλθει στα προ-κρίσης επίπεδα. Από το χαμηλό των 8,4 τρισ. δολαρίων το 2009, η συνδυασμένη αγοραία αξία των 100 εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση παγκοσμίως τώρα ανέβηκε στα 13,6 τρισ. δολάρια, δηλαδή περίπου στο επίπεδο που βρισκόταν το 2008. 

Οι εταιρείες στην Ευρωζώνη έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση, καθώς μόνο 14 από αυτές βρίσκονται στις 100 κορυφαίες παγκοσμίως, από 26 που ήταν το 2008. Αυτές που έπεσαν εκτός των 100 κορυφαίων προέρχονται από τη Γερμανία (5), τη Γαλλία (5), την Ισπανία (3), την Ιταλία (2), την Ολλανδία (1), τη Φιλανδία (1) και το Λουξεμβούργο (1). Αυτό εν μέρει αντανακλά την πτώση της αξίας του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Οι εισηγμένες εταιρείες με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία κυρίως προέρχονται από τις ΗΠΑ και τους κλάδους της τεχνολογίας, των καταναλωτικών υπηρεσιών και της υγείας. Μετά την οικονομική κρίση, οι αμερικανικές εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται στις 100 κορυφαίες έχουν αυξηθεί σε 43, από 35 που ήταν το 2008. Οι κλάδοι που σημείωσαν την μεγαλύτερη αύξηση ήταν της τεχνολογίας (≈+35%) και της παροχής καταναλωτικών υπηρεσιών (+400%) και είναι αυτοί που έχουν βελτιώσει σημαντικά την κεφαλαιοποίηση τους στην κατάταξη των 100 κορυφαίων.

Οι πέντε εταιρείες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση αξίας συμμετείχαν συνολικά με 611 δισ. δολάρια στην κεφαλαιοποίηση των αγορών, μέσα σε μόλις πέντε χρόνια. Οι παγκόσμιοι κολοσσοί της τεχνολογίας κυριάρχησαν στις υψηλότερες θέσεις των εταιρειών με την καλύτερη απόδοση (4 στις 5) – μόνο η χρηματιστηριακή αξία της Apple αυξήθηκε κατά 290 δισ. δολάρια και η Google κατά 125 δισ. δολάρια.

Η Apple έχοντας τριπλασιάσει την κεφαλαιοποίησή της τα τελευταί έξι χρόνια, εκτινάχθηκε από την 41η θέση στην πρώτη παρόλο που έχασε 144 δισ. της χρηματιστηριακής της αξίας, από τον Μάρτιο του 2012.

Από την άλλη πλευρά, οι πέντε εταιρείες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση υπέστησαν συνολική μείωση της χρηματιστηριακής τους αξίας, στα 737 δισ. δολάρια. Στις τέσσερις από τις πέντε θέσεις βρέθηκαν εταιρείες από τους κλάδους του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της ενέργειας.

Ο Κώστας Μητρόπουλος, Executive Director της PwC στην Ελλάδα, συνόψισε: «Τα πέντε χρόνια της κρίσης είχαν δυσανάλογη επίπτωση στις εταιρείες της Ευρωζώνης, ενώ αντίθετα μετατόπισαν αξία προς τις ΗΠΑ. Η κρίση έπληξε κυρίως την ενέργεια και άνοιξε νέους δρόμους στην τεχνολογία και στα καταναλωτικά. Δυστυχώς, η Ευρώπη έχασε τον βηματισμό της με την κρίση και αυτό φαίνεται στις αξίες των εταιρειών αλλά και στην διόγκωση της ανεργίας».

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Οι 100 εισηγμένες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση παγκοσμίως

Η χρηματιστηριακή αξία μια εταιρείας αποτελεί ένδειξη της αξίας της και αντικατοπτρίζει την εικόνα που έχουν για αυτήν οι επενδυτές. Η PwC κατέταξε τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως με κριτήριο την κεφαλαιοποίησή τους και συνέκρινε τη θέση τους στην κατάταξη από τον Μάρτιο 2008 έως τον Μάρτιο 2013, σε ετήσια βάση.

Εντοπίσαμε τους κερδισμένους και τους χαμένους, εξετάσαμε τη δυναμική των κλάδων και παρουσιάσαμε την εικόνα που έχει διαμορφωθεί με τις μεταβολές που έχουν συντελεσθεί. Αυτό μας δίνει μια εικόνα των τάσεων που έχουν αναπτυχθεί και των πιθανών μελλοντικών εξελίξεων.

Οι μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν στις Top 5 εταιρείες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στη χρηματιστηριακή αγορά και στη λίστα των Top 100 είναι:

• 4 στους 5 των Top 5 ανήκουν στον κλάδο της τεχνολογίας – εξέλιξη της οποίας ηγήθηκε η Apple. Αποδείχθηκε πραγματική πρωτοπόρος, κυριάρχησε στην επανάσταση των κινητών συσκευών και υπερτριπλασίασε την χρηματιστηριακή της αξία, κατακτώντας την πρώτη θέση από την 41η όπου βρισκόταν 5 χρόνια πριν.

• Οι κλάδοι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα, καθώς η αξία τους επηρεάζεται σημαντικά από την τιμή του πετρελαίου. Παρά τη μείωση της κεφαλαιοποίησής τους , οι Petrochina και GE εξακολουθούν να συμπεριλαμβάνονται στην πρώτη δεκάδα. Το 2008, η Nokia είχε μεγαλύτερη αξία από την Apple, όμως σήμερα δεν συμπεριλαμβάνεται πια στο Top 100.

• Οι ΗΠΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως από άποψη κεφαλαιοποίησης, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ηγετική τους θέση. Οι εταιρείες της Ευρωζώνης έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα από την οικονομική κρίση. Η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ καθώς και η Αγγλία παραμένουν σχετικά σταθερές. Η ισχύς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Αυστραλίας έδωσε μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας.

Πώς έχει μεταβληθεί η αξία των κλάδων;

Καταναλωτικές υπηρεσίες

Το 2008 μόνο μια εταιρεία καταναλωτικών υπηρεσιών, η Walmart, ήταν στις Top 100. Σήμερα υπάρχουν 10. Στις Top 100 συμπεριλαμβάνονται οι McDonalds, eBay και Amazon, καθεμία από τις οποίες αποτελεί παράδειγμα brand που αυξάνει ταχύτατα τη διεθνή του εμβέλεια.

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Υπήρξαν εταιρείες με ταχύτατη ανάπτυξη (Ecopetrol/Κολομβία και CNOOC/Χονγκ Κονγκ), όμως και άλλες που είχαν πτώση. Οι σημερινές εταιρείες του κλάδου πρέπει να καταφέρουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέα κοιτάσματα και να τα αξιοποιήσουν οικονομικά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Κλάδος Τεχνολογίας

Η ανάπτυξη του κλάδου οφείλεται στην καινοτομία των προϊόντων και στην αύξηση του καταναλωτικού κοινού που χρησιμοποιεί προϊόντα τεχνολογίας.

Κλάδος εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας

Δεν υπάρχουν εταιρείες του κλάδου στο Top 100 (2013). Ο κλάδος ηλεκτρικής ενέργειας δεν είχε καλές επιδόσεις λόγω διαφόρων προβλημάτων.