Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Ορατός ο κίνδυνος να προκύψει εμπλοκή στις σχέσεις της κυβέρνησης με την Cosco. Aφορμή είναι η καθυστέρηση  που παρατηρείται για  να προχωρήσει ο  νέος φιλικός διακανονισμός. Η κινεζική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες έχει στείλει το μήνυμα ότι αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία τότε θα ακολουθήσει τη νομική οδό, αφού θεωρεί ότι οι όροι της σύμβασης παραχώρησης είναι πλέον επαχθείς για τα συμφέροντά της.

Από τις 25 Ιουνίου 2013 που υπεγράφη το συμφωνητικό της διαπραγμάτευσης, που έδινε περιθώριο ενός μήνα προκειμένου οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν , έχουν περάσει 21 ημέρες και όλα δείχνουν ότι μέχρι την προσεχή Πέμπτη δεν θα έχει ολοκληρωθεί τίποτα.

Μάλιστα από την πορεία του φιλικού διακανονισμού θα εξαρτηθεί  και η συμμετοχή της Cosco στο διαγωνισμό για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και αργότερα στους διαγωνισμούς για τα ελληνικά λιμάνια.

Στην  Cosco έχει παραχωρηθεί η προβλήτα ΙΙ και κατασκεύασε την ανατολική πλευρά της προβλήτας ΙΙΙ, έχει ζητήσει  να αναλάβει να κατασκευάσει και την άλλη πλευρά του προβλήτα, ένα έργο προϋπολογισμού 220 εκατ. ευρώ.
Οι  Κινέζοι  έχουν ζητήσει  να ανασταλεί η καταβολή του  εγγυημένου αντάλλαγμα για όσο διάστημα η Ελλάδα  βρίσκεται σε ύφεση, ενώ αναλαμβάνει να μεταφέρει και την προβλήτα των πετρελαιοειδών, έργο κόστους περίπου 10 εκατ. ευρώ που με βάση τον προηγούμενο διακανονισμό έχει αναλάβει να τον μεταφέρει η ΟΛΠ.