“Νομίζω ότι τα χειρότερα πέρασαν και μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι”, δηλώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος μιλώντας στους Financial Times και στο δημοσιογράφο Ralph Atkins, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο site της εφημερίδας.

“Νομοθετήσαμε όσα περιλαμβάνονταν στο μνημόνιο και η κυβέρνηση επιταχύνει την εφαρμογή όσων προβλέπονταν στο πρόγραμμα”, απαντά ο κεντρικός τραπεζίτης όταν ερωτάται από που αντλεί αυτή την αισιοδοξία.

Ο Γ. Προβόπουλος εξηγεί ότι στο διάστημα 2001-2009 η ελληνική οικονομία έχασε το 31% της ανταγωνιστικότητάς της. Όμως, ως αποτέλεσμα  των μεταρρυθμίσεων,  έχει καταφέρει να ανακτήσει το 75%  του χαμένου εδάφους και εκτιμάται ότι θα έχει αποκαταστήσει πλήρως την ανταγωνιστικότητά της έως τα τέλη του 2013.

Ο κεντρικός τραπεζίτης εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος και για την επιστροφή των καταθέσεων, καθώς, όπως είπε, η ψυχολογία βελτιώνεται και ο κίνδυνος του Grexit μειώνεται. Ήδη, εξηγεί, από τον Ιούνιο και έως τα τέλη Δεκεμβρίου, είχαν επιστρέψει καταθέσεις 15 δισ. ευρώ, από τα 87 δισ. ευρώ που χάθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Τέλος, μιλώντας για τις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι ο στόχος της  κάλυψης του 10% των κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές είναι δύσκολος αλλά επιτεύξιμος.