Αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία του χρέους της Ελλάδας διατυπώνει ο διεθνής οίκος Moody’s, o οποίος θεωρεί ότι θα είναι δύσκολο να αναβαθμιστεί η Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο οίκος, παρά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τους επίσημους πιστωτές και τις συνεχείς “χρεοκοπίες” του ιδιωτικού τομέα, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης στην Ελλάδα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα σε όλη τη διάρκεια της περιόδου 2012-16.

Ο κίνδυνος μιας ακόμα χρεοκοπίας για το υπόλοιπο χρέος του ιδιωτικού τομέα παραμένει υψηλός λόγω των σημαντικών κινδύνων που υπάρχουν με τη μορφή της αδύναμης οικονομίας, της εύθραυστης κοινωνικής σταθερότητας και του τεταμένου πολιτικού κλίματος. Παρά τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων στα τέλη του 2012 για παροχή μεγαλύτερης ελάφρυνσης στο χρέος, ξεκινώντας από το 2014, η Moody’s πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από αυτό το θέμα.
 
Παράλληλα, οι εκτιμήσεις της για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας απέχουν σημαντικά από τους κυβερνητικούς στόχους. Η Moody’s εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5% το 2013, και επίσης πως θα αντιμετωπίσει ύφεση το 2014, λόγω της υποτονικής εξωτερικής ζήτησης στην ευρωζώνη, της αργής προόδου στην αναδιάρθρωση των ισχυρών κλειστών επαγγελμάτων, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ειδικά λόγω των επιπτώσεων στους μισθούς, στα επιδόματα και στις συντάξεις, στοιχεία που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Στα θετικά συμπεριλαμβάνεται το “πράσινο φως”  για επιπρόσθετες εκταμιεύσεις 12,44 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και τον EFSF, οι οποίες θα δώσουν ανάσα στη ρευστότητα της οικονομίας και θα επιτρέψουν την εκκίνηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Επιπρόσθετα, η καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012 παρέχει στήριξη για την αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, εκτιμά η Moody’s.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η Moody’s διατηρεί σταθερό το outlook της Ελλάδας στην κατηγορία C (κατηγορία χρεοκοπίας, με μικρή πιθανότητα ανάκαμψης).