Οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να χρειαστούν και άλλα κεφάλαια, προκειμένου να καλύψουν τις ζημιές από τα κόκκινα δάνεια, εκτιμά το Reuters, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του εξαμηνιαίου απολογισμού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στον απολογισμό αναφέρεται ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς), εντός του χρονοδιαγράμματος. Η τελική συνεισφορά του ΤΧΣ ήταν ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) 24,998 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων τραπεζών ήταν 28,595 δισ. ευρώ. Η άνω του 10% συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε τρεις τράπεζες και η υπέρ το άρτιο αποτίμηση των ομολόγων ΕΤΧΣ  τα οποία δόθηκαν στις τράπεζες, είχαν ως αποτέλεσμα τη μικρότερη χρήση των δεσμευμένων για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο πόρων του ΕΤΧΣ, κατά 3,597 δισ. ευρώ. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)

Ωστόσο, το Reuters δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι τράπεζες να χρειαστούν και άλλη βοήθεια από το ΤΧΣ.

“Περίπου το ένα τέταρτο από τα δάνειά τους είναι μη εξυπηρετούμενα και αυτό το μερίδιο ίσως αυξηθεί καθώς η εξαετής ύφεση της χώρας, που έχει εξανεμίσει το ένα τέταρτο της οικονομίας, δείχνει λίγες ενδείξεις υποχώρησης”, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα υποβληθούν έως τα τέλη του έτους σε νέα stress tests, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες.