Πορεία χειρότερη και από τη Μεγάλη Ύφεση που έζησαν οι ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του 1930, ακολουθεί η Ελλάδα, λόγω της παταγώδους αποτυχίας των πολιτικών λιτότητας, σύμφωνα με μελέτη του Levy Economics Institute του Bard College.

Οι ακαδημαϊκοί του Levy προτείνουν, σύμφωνα με το Reuters, να ακολουθηθεί στην Ελλάδα μία στρατηγική ανάλογη του Σχεδίου Μάρσαλ, για να αυξηθούν η κατανάλωση και οι επενδύσεις.

Ένα τέτοιο σχέδιο ανάκαμψης είναι ρεαλιστικό και έχει δώσει αποτελέσματα στο παρελθόν, αναφέρουν στη σχετική μελέτη τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πολιτικές που συστήνει η τρόικα έχουν αποτύχει και εάν η Ελλάδα συνεχίσει να τις εφαρμόζει, θα οδηγηθεί μοιραία στην επιδείνωση των προοπτικών της απασχόλησης, της ανάπτυξης και του ελλείμματος. Σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο, βασική απόδειξη της αποτυχίας των πολιτικών της τρόικας είναι το ποσοστό της ανεργίας, που στο 27,4% είναι το μεγαλύτερο που έχει σημειωθεί σε βιομηχανική χώρα του ελεύθερου κόσμου εδώ και 30 χρόνια.

“Με την ανεργία στην Ελλάδα τώρα πάνω από το 27%,  και να αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη της αποτυχίας της τρόικας να προβλέψει επιτυχώς τις επιπτώσεις των ίδιων της των πολιτικών, προκαλεί έκπληξη ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ εξακολουθούν να ζητούν και άλλα από τα ίδια”, αναφέρει η μελέτη.

Οι συντάκτες της κάνουν λόγο για “ανόητες πολιτικές” τις οποίες εφάρμοσε η ελληνική κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να συμμορφωθεί με το πρόγραμμα προσαρμογής. Και χρησιμοποιώντας το μοντέλο τους για την ελληνική οικονομία, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι πολιτικές της λιτότητας θα οδηγήσουν σε υψηλότερη ανεργία και χαμηλότερο ΑΕΠ από ό,τι προβλέπει η τρόικα.

Συγκεκριμένα, το κεντρικό σενάριο του ινστιτούτου Levy βλέπει την ανεργία κοντά στο 34% έως τα τέλη του 2016, και ενώ το έλλειμμα θα έχει αυξηθεί – αντί να μειώνεται – στο 7,6% του ΑΕΠ.

Για να επιτευχθεί ο στόχος της τρόικας για το έλλειμμα, το ΑΕΠ και η απασχόληση θα πέσουν ακόμα περισσότερο από αυτό το βασικό σενάριο, σημειώνεται.

Έτσι, οι οικονομολόγοι του ινστιτούτου καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια στρατηγική ανάκαμψης που να εστιάζει σε ένα πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, εάν χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μία δημοσιονομική ώθηση 30 δισ. ευρώ (που θα αναπτυχθεί  με ρυθμούς 2 δισ. ευρώ ανά τρίμηνο), μπορεί να αλλάξει θεμελιωδώς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το ΑΕΠ θα είναι υψηλότερο από όλα τα προηγούμενα σενάρια, οι θέσεις εργασίας θα είναι τουλάχιστον 200.000 υψηλότερες σε σχέση με το βασικό σενάριο της τρόικας και το έλλειμμα θα είναι χαμηλότερο.

“Δείξαμε ότι μια σχετικά ήπια δημοσιονομική ώθηση, με τη χρηματοδότηση μέσω των κατάλληλων θεσμών της ΕΕ, μπορεί όχι μόνο να αποτρέψει την περαιτέρω πτώση του ΑΕΠ και της απασχόλησης, αλλά και να αντιστρέψει την τάση τους και να τα θέσει σε τροχιά ανάκαμψης”, αναφέρει η μελέτη.