Με την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, τα συμφέροντα της κυβέρνησης, των πιστωτών της και των μετόχων είναι πλέον πλήρως ευθυγραμμισμένα, σημειώνουν οι αναλυτές της Euroxx σε σημερινή τους έκθεση.

Αυτό έστειλε ένα μήνυμα βελτιωμένης επενδυτικής εμπιστοσύνης απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, το οποίο αποδείχθηκε, ωστόσο, προσωρινό, εξαιτίας των άσχημων επιδόσεων των νέων μετοχών.

Η Εθνική και η Τράπεζα Πειραιώς υποχώρησαν περίπου κατά 43% αφότου άρχισαν να διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στην αύξηση κεφαλαίου, ενώ η αντίστοιχη πτώση της Alpha Bank διαμορφώνεται περίπου στο 7%.

Οι επενδυτές που συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank, είτε εξασκώντας τα δικαιώματά τους είτε μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης, απολαμβάνουν συνολικές αποδόσεις (μαζί με τα warrants) 105-160%, σημειώνει η Euroxx. Αντίθετα, όσοι συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας εμφανίζουν αρνητικές αποδόσεις 24-43% και στην Τράπεζα Πειραιώς 19-21%.

Για την εκτίμηση της μετέπειτα πορείας του τραπεζικού κλάδου, η Euroxx τονίζει ότι η εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι το σημείο – κλειδί. Για κάθε μεταβολή των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά μία ποσοστιαία μονάδα, οι εκτιμήσεις για την απόδοση κεφαλαίου και τα κέρδη ανά μετοχή του 2017 επηρεάζονται κατά 3% και 23% αντίστοιχα για την Alpha Bank, 2% και 14% για την Εθνική και 3% και 31% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Πάντως, η Euroxx επισημαίνει ότι οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών κυμαίνονται τώρα πιο κοντά στη λογιστική αξία των Ευρωπαίων ανταγωνιστών τους. Η Alpha κυμαίνεται στο 0,8 της λογιστικής της αξίας και η Τράπεζα Πειραιώς στο 0,6, την ώρα που ο ευρωπαϊκός κλάδος κινείται στο 0,7-0,8.

Όμως, άλλες distressed τράπεζες στην Ευρώπη κυμαίνονται πολύ χαμηλότερα (στο 0,2-0,4), ενώ η αντίστοιχη αποτίμηση της Εθνικής Τράπεζας παραμένει σε premium (1,1 φορά τη λογιστική αξία) – κάτι που ωστόσο δικαιολογείται από τις προσδοκίες για υψηλότερη απόδοση κεφαλαίου και κεφαλαιακά κέρδη από την πώληση του ποσοστού της Finansbank.

Παρά τις πιο ελκυστικές αποτιμήσεις και τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών, η Euroxx τηρεί equalweight θέσεις απέναντι στις τραπεζικές μετοχές, εκτιμώντας ότι  ο κλάδος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις.

Οι βασικότερες από αυτές είναι:
* Η υψηλή εξάρτηση από την πορεία της εγχώριας οικονομίας, όπου ο δρόμος παραμένει μακρύς και δύσκολος.
* Το αυξημένο πολιτικό ρίσκο.
* Τα νέα stress tests που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες.
* Η χαμηλή προβλεψιμότητα της επιστροφής σε κερδοφορία (μόνο η Εθνική θα είναι κερδοφόρος το 2014).

Για αυτούς τους λόγους, η Euroxx τηρεί equalweight θέσεις απέναντι στις τράπεζες, δίνοντας τιμή στόχο 0,50 ευρώ για την Alpha, 2,90 ευρώ για την Εθνική και 1 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.