Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Την ώρα που η Άνγκελα Μέρκελ κάνει διακοπές, ο αντίπαλός της, Σοσιαλδημοκράτης, Πέερ Στάινμπρουκ, ξεκινά δυναμικά την προεκλογική εκστρατεία με δημόσιες εμφανίσεις, επισκέψεις κατ’ οίκον και συνεντεύξεις σε διεθνή ΜΜΕ.  
Σε μια τέτοια συνέντευξη στη Wall Street Journal, ο Στάινμπρουκ τάχθηκε κατά της διαγραφής χρέους, αλλά υπέρ ενός Σχεδίου Μάρσαλ Β’ για την Ελλάδα και τη νότια Ευρώπη.
“Η δική της θεραπεία είναι προσαρμογή, προσαρμογή, προσαρμογή” δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: “Δεν είναι αυτός ο τρόπος που μπορούν να ανακάμψουν αυτές οι χώρες”.

Σύμφωνα με τον Στάινμπρουκ, θα πρέπει να στηριχθούν αναπτυξιακά μέτρα σε Ελλάδα και Ισπανία που θα επιδοτούν επιχειρήσεις οι οποίες προσλαμβάνουν νέους ανέργους. Τα χρήματα για αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να δοθούν από τα υπάρχοντα ταμεία στήριξης της ΕΕ αλλά και από τον προτεινόμενο φόρο επί χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Συμφωνεί ότι η μείωση των ελλειμμάτων στις εν λόγω χώρες είναι απαραίτητη, αλλά υποδεικνύει ότι θα μπορούσε να τους δοθεί περισσότερος χρόνος.

Αναφερόμενος στην Α. Μέρκελ είπε: “Ηγείται της ευρωπαϊκής πολιτικής με την προσοχή της στραμμένη στους εγχώριους ψηφοφόρους και λέει ότι δεν θέλει να πληρώνει για την Ευρώπη” και συμπλήρωσε:”Αυτό είναι πολύ δημοφιλές. Το εάν όμως είναι σωστό να παίζεις σε αυτό το ρυθμό βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για μένα είναι ένα μεγάλο ερώτημα”.

Τάχθηκε επίσης της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όσον αφορά το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

“Η ΕΚΤ έχει γίνει κάπως ο αναπληρωτής ηθοποιός επειδή οι αρχηγοί κρατών και οι αρχηγοί κυβερνήσεων δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να διευρύνουν τη διαχείριση της κρίσης πέρα από την απλή δημοσιονομική προσαρμογή – κυρίως βάσει της γερμανικής επιρροής” δήλωσε ο κ. Στάινμπρουκ και συμπλήρωσε: “Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Ντράγκι με την ανακοίνωσή του για το πρόγραμμα ΟΜΤ το προηγούμενο φθινόπωρο παρείχε μεγάλη ώθηση”