Του Κωστή Πλάντζου

Την μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων στη μισθοδοσία, αντί της μείωσης του ΦΠΑ, είχε εισηγηθεί στην κυβέρνηση η τρόικα, όπως προκύπτει από την έκθεση που δημοσίευσε στην Ουάσιγκτον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι ελεγκτές είχαν έντονες αντιρρήσεις στο μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, όχι μόνο επειδή φοβούνταν ότι δεν θα περάσει στις τελικές τιμές για τον καταναλωτή, αλλά επειδή θεωρούσαν ότι αφορά ένα περιορισμένο πεδίο της αγοράς, χωρίς ισχυρό αντίκτυπο στο σύνολο της οικονομίας. Το δέχτηκαν μόνο και μόνο γιατί το μέτρο είναι προσωρινό και οι απώλειες στα δημόσια έσοδα (130 εκατ. ευρώ τις υπολογίζει η τρόικα) θα αντισταθμιστεί από άλλα μέτρα όπως η παράταση του Φόρου Πολυτελείας.

Συζητούσαν όμως και είχαν αντιπροτείνει, όπως τονίζεται στην έκθεση, άλλου τύπου φοροελαφρύνσεις με στόχο την αύξηση της απασχόλησης. Ζητούσαν, όπως προ διετίας είχε συστήσει και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ.Προβόπουλος, τη μείωση της «φορολογικής σφήνας» (tax wedge), δηλαδή της διαφοράς μεταξύ μισθολογικού κόστους (περιλαμβανομένων των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών) και του καθαρού μισθού που λαμβάνει ο μισθωτός. Το μεγάλο μέγεθος της «φορολογικής σφήνας» αποτρέπει τις προσλήψεις και η Ελλάδα τείνει να εξελιχθεί σε «πρωταθλήτρια Ευρώπης» σε αυτό το θέμα.

Έρευνες έχουν δείξει πάντως ότι μια μείωση της «σφήνας» θα μπορούσε να οδηγήσει σε έως και 300 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας σε διάστημα 5-10 ετών.

Αλλά και το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, επί θητείας Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών, έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης των βαρών στις επιχειρήσεις «εντάσεως εργασίας» (που επιβαρύνονται με τη μισθοδοσία και την ασφάλιση του προσωπικού τους), σε αντιδιαστολή με τις επιχειρήσεις «εντάσεως κεφαλαίου» με ολιγάριθμο προσωπικό.

Τι σημαίνει «μείωση της φορολογικής σφήνας»; Στο Μνημόνιο η Τρόικα έχει θέσει ήδη σαν στόχο τη μείωση του ασφαλιστικού βάρους κατά 5%. Στην ίδια περιοχή κινούνται όμως και μέτρα όπως πχ η αύξηση του αφορολογήτου για τους μισθωτούς, ώστε να παίρνουν περισσότεροι περισσότερα «καθαρά» στο χέρι.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2012, η Ελλάδα βρισκόταν στις πρώτες θέσεις ως προς το μέγεθος των μισθολογικών επιβαρύνσεων ενώ πιθανότατα να ανέβηκε και άλλο κατά το 2013, λόγω της κατάργησης φοροαπαλλαγών κλπ.

Βαθιά ύφεση

Το ΔΝΤ προβλέπει πάντως και για το 2013 μεγάλη ύφεση, της τάξεως του 4,2%, ενώ δέχεται ότι μπορεί να υπάρξει οριακή ανάκαμψη (+0,6% του ΑΕΠ) για το 2014. Η ανεργία φέτος κτυπάει «κορυφή» και προβλέπεται να φτάσει στο 27%  από 24,2% πέρυσι, ενώ αναμένεται να παραμείνει ψηλά στο 26% και το 2014. Το 2015 προβλέπεται να πέσει στο 24% και έως το 2018 θα υποχωρεί μέχρι το 16%.