Ρήγμα στους κόλπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκαλεί η Ελλάδα και το πρόγραμμα διάσωσής της.

Όπως αποκαλύπτει ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ,  Paulo Nogueira Batista (φωτό), με μία ασυνήθιστη ανακοίνωσή του που ανεβάζει στο κόκκινο τις εντάσεις μέσα στον οργανισμό, η Βραζιλία αλλά και δέκα ακόμα χώρες της Λατινικής Αμερικής αρνήθηκαν προχθές να στηρίξουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων διάσωσης του ταμείου προς την Ελλάδα. Οι Λατινοαμερικανοί φοβούνται ότι η Αθήνα δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει τα δάνεια αυτά, ειδικά καθώς το ίδιο το ΔΝΤ δηλώνει σε όλους τους τόνους πως η Ελλάδα χρειάζεται πρόσθετη ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους δανειστές της.

Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής επέλεξαν να απέχουν από την ψηφοφορία, εκφράζοντας έτσι την αγανάκτηση των αναδυόμενων μελών του Ταμείου απέναντι στα προγράμματα διάσωσης στην Ευρώπη.

“Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν μερικούς από τους χειρότερους φόβους μας”, είπε ο Batista.

“Η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος έχει υπάρξει μη ικανοποιητική σχεδόν σε όλες τις περιοχές. Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους παραμένουν υπερβολικά αισιόδοξες”, τονίζει.

Σημειώνεται ότι με τα 1,7 δισ. ευρώ της βοήθειας προς την Ελλάδα που ενέκρινε τη Δευτέρα το ΔΝΤ, το ποσό που έχει διαθέσει μέχρι στιγμής στη χώρα ανέρχεται στα 28,4 δισ. ευρώ.

Με τον Batista να προειδοποιεί ότι εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι εγκαταλείψουν την Ελλάδα, τότε, η Αθήνα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα δάνεια αυτά προς το ΔΝΤ.

Όπως εξηγεί, παρότι η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται από εκθέσεις του Ταμείου, εντούτοις, το ΔΝΤ επιμένει  να παραβιάζει τη βασική αρχή του, που του απαγορεύει να δανείσει χώρες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην αποπληρώσουν τη βοήθεια.

Παρά τις αντιδράσεις των αναδυόμενων χωρών, Ευρωπαίοι αλλά και Αμερικανοί διατηρούν την πλειοψηφία στο ΔΝΤ και έτσι επιβάλουν τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.