Ο χρόνος τελειώνει για την Japonica Partners, τη μυστηριώδη αμερικανική επενδυτική εταιρεία που προκάλεσε εντύπωση με την προσφορά της για τα ελληνικά ομόλογα, γράφει η Wall Street Journal.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η Πέμπτη είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων μπορούν να τα πουλήσουν αντί 40 σεντς στο ευρώ, στην Japonica.

Η προσφορά φάνταζε καλύτερη την 1ης Ιουλίου, όταν η Japonica είπε για πρώτη φορά ότι σκόπευε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα 4 δισ. ευρώ στην τιμή αυτή.

Όμως, έκτοτε, οι τιμές των ελληνικών τίτλων έχουν σημειώσει ράλι, επισημαίνει η Wall Street Journal.

Το ομόλογο λήξης 2023 κυμαίνεται κοντά στα 58 σεντς ανά ευρώ και εκείνο λήξης 2033 στα 44 σεντς. Στις αρχές του Ιουλίου, οι τιμές τους διαμορφώνονταν στα 54 και στα 43 σεντς αντίστοιχα.

Εκπρόσωπος της Japonica δεν θέλησε να απαντήσει στη WSJ για το εάν η εταιρεία του έχει αγοράσει κάποια ελληνικά ομόλογα από επενδυτές.

Όμως, με τη λήξη της προσφοράς, την Πέμπτη, η εταιρεία θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει η WSJ, επικαλούμενη traders, η προσφορά της Japonica δεν είχε παρά ελάχιστη επίπτωση στην αγορά. “Αν οι αγορές πίστευαν πραγματικά στην ικανότητα της Japonica να αγοράσει τα ομόλογα στην τιμή που έδωσε, οι επενδυτές θα είχαν πουλήσει τους τίτλους της στη Japonica, αντί να τους πουλούν σε χαμηλότερες τιμές σε άλλους traders”, σημειώνεται.

“Η προσφορά δεν αποδείχθηκε ένα αξιόπιστο πάτωμα για την αγορά. Κάποια ελληνικά ομόλογα κυμαίνονται κάτω από την τιμή της Japonica, κάτι που αμφισβητεί την αξιοπιστία της προσφοράς”, σημειώνει ο οικονομολόγος της Nomura, Δημήτρης Δρακόπουλος.

“Εάν η Japonica δεν κατάφερε να αγοράσει έως τώρα, είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσει να κάνει κάτι στο μέλλον. Τα funds που αγόρασαν αυτά τα ομόλογα θέλουν τιμές πιο κοντά στα 55-60 σεντς. Όχι στα 40 ή στα 45 σεντς”, εξηγεί.