Του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλάκη

Υπέρ των αλλαγών στον τρόπο και τον χρόνο των αυξήσεων των μετοχικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών φαίνεται ότι είναι η απερχόμενη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Για την ακρίβεια, η διοίκηση του Ταμείου, σε συνέντευξη τύπου, εξήγησε ότι οι τρεις συστημικές τράπεζες που θα προκύψουν μετά την υλοποίηση των συγχωνεύσεων πρέπει να διατηρήσουν, αν όχι όλες, στην πλειονότητά τους, τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.  Η απερχόμενη διοίκηση υπό τον κ. Τάκη Θωμόπουλο αναφέρθηκε ειδικά στον ακριβή χρόνο των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου, που όπως εκτίμησε παρουσιάζει τεχνικής φύσεως προβλήματα.

Για την ακρίβεια:

1) Ο χρόνος υλοποίησης των αυξήσεων: To χρονοδιάγραμμα για τις αυξήσεις της Alpha Bank, της Πειραιώς και της Εθνικής είναι αρκετά σφικτό.  Όπως είπε ο κ. Θωμόπουλος «με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία, παρά την αρχή της ανάκτησης της εμπιστοσύνης, οι διοικήσεις των τραπεζών να έχουν μια δομημένη και εμπεριστατωμένη εικόνα, την οποία θα παρουσιάσουν στους επενδυτές με στόχο να τους προσελκύσουν».

2) Οι επενδυτές. Σύμφωνα με τον κ. Θωμόπουλο η ταυτόχρονη υλοποίηση των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου «πνίγει τον επενδυτή» καθώς του ζητά πολλά χρήματα την ίδια στιγμή.

Εξήγησε ακόμα ότι οι αλλαγές  στα warrants είναι κυβερνητική απόφαση και ως εκ τούτου δεν εξέφρασε συγκεκριμένη άποψη.

Η διοίκηση του ταμείου έχει προτείνει ορισμένες αλλαγές που αφορούν τη μείωση ή την απαλοιφή της αρνητικής καθαρής θέσης, καθώς πίστευε και πιστεύει ακράδαντα ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, μιας και δεν θα υπάρξει κανένας επενδυτής που θα θελήσει να καλύψει τη χασούρα της αρνητικής θέσης.