Το μόνο που έκανε ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Paulo Nogeuiera  Batista, ήταν να δηλώσει δημόσια αυτό που ήδη ήταν ξεκάθαρο σε πολλούς αναλυτές στον οργανισμό: Ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν δουλεύει, γράφουν οι New York Times σε άρθρο τους για την Ελλάδα.

“Η χώρα βυθίζεται σε βαθιά ύφεση και η κυβέρνησή της επιβαρύνεται με ένα μεγάλο και μη βιώσιμο χρέος. Ελάχιστοι από τους χαράσσοντες την πολιτική ήταν διατεθειμένοι να παραδεχθούν αυτή την αλήθεια δημοσίως, γιατί εάν το έκαναν, θα ήταν μια παραδοχή αποτυχίας και θα έπρεπε να αλλάξουν την προσέγγισή τους, κάτι που έχουν ήδη κάνει μία φορά στο παρελθόν”, εξηγούν οι NY Times.

Ο Batista, όμως, εκπροσωπώντας και 10 ακόμα χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες απείχαν από την ψηφοφορία της Δευτέρας για την έγκριση της εκταμίευσης της συνεισφοράς του ΔΝΤ στην τελευταία δόση των δανείων διάσωσης της Ελλάδας, δήλωσε ξεκάθαρα: “Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν μερικούς από τους χειρότερους φόβους μας. Η εφαρμογή του προγράμματος είναι μη ικανοποιητική σχεδόν σε όλα τα μέτωπα: Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους παραμένουν υπερβολικά αισιόδοξες”.

Όπως εξηγούν οι NY Times, τέτοιες διαφωνίες μέσα στους κόλπους του ΔΝΤ σπάνια βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, για αυτό και η δήλωση του Batista είναι τόσο σημαντική.

Η διαπίστωση του Batista ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της, μπορεί να βοηθήσει να ξεκινήσει μια σημαντική συζήτηση, σημειώνει το άρθρο.

Και εκφράζει την ελπίδα ότι τα υπόλοιπα μέλη του ΔΝΤ αλλά κυρίως η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα αναγκαστούν να επανεξετάσουν τη στάση τους ή τουλάχιστον να είναι πιο ειλικρινείς σε σχέση  με τις επιπτώσεις των πολιτικών τους.