Στο πλαίσιο της στάσης του “κακού αστυνομικού” που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, εντάσσει η Wall Street Journal τα όσα έγραψε ο οργανισμός στη χθεσινή του έκθεση, για χρηματοδοτικό κενό 11 δισ. ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, ο στόχος του ΔΝΤ είναι απλός: Θέλει η Αθήνα να κουρέψει όσα χρωστά προς τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, ώστε να είναι σε θέση να αποπληρώσει στο ακέραιο το χρέος της προς το ΔΝΤ.

Και αυτό, γιατί το ΔΝΤ είναι υπόλογο απέναντι στις χώρες – μέλη του, που έχουν πληρώσει για τη συνεισφορά του ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Και μάλιστα την ώρα που η Βραζιλία και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής χαρακτηρίζουν ως αυταπάτη την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσης.

Όμως, όπως σημειώνει η WSJ, το ΔΝΤ εισήλθε οικειοθελώς στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Και το έκανε ακόμα και την ώρα που η ελληνική διάσωση παραβίαζε τους κανόνες του.  Το ίδιο το ΔΝΤ νομιμοποίησε με τις εκθέσεις του το ελληνικό πρόγραμμα.

Και όπως τονίζουν οι συντάκτες της εφημερίδας, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι ξένοι πιστωτές -μεταξύ των οποίων και το ΔΝΤ- είναι συνένοχοι στο τελικό καταστροφικό αποτέλεσμα της ελληνικής διάσωσης.

Τα ίδια τα στοιχεία του ΔΝΤ δείχνουν ότι από το 2014, η Ελλάδα θα καλείται να αποπληρώσει στο Ταμείο περισσότερα από όσα θα λαμβάνει από αυτό σε βοήθεια. Οι συνολικές υποχρεώσεις της χώρας προς το ΔΝΤ αναμένεται να κορυφώσουν στο 16,9% του ΑΕΠ φέτος, ένα ποσό το οποίο η Ελλάδα θα χρειαστεί 13 χρόνια για να αποπληρώσει.

“Εάν υπάρξει και άλλη αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα είναι φυσικά πρώτες στη γραμμή των ζημιών. Όμως, και το ΔΝΤ αξίζει να έχει ένα μερίδιο της ευθύνης, για το ρόλο που έπαιξε στο ελληνικό χάλι”, καταλήγει η WSJ.