Πρόβλημα των Ευρωπαίων και όχι της Ελλάδας είναι το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει στο ελληνικό πρόγραμμα και το οποίο έφερε στο φως η χθεσινή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημειώνουν σε σημερινό σχόλιό τους οι οικονομολόγοι της Nomura.

Όπως εξηγεί ο ιαπωνικός επενδυτικός οίκος, το χρηματοδοτικό κενό των 4,4 δισ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 προέκυψε εξαιτίας της μη εφαρμογής της απόφασης του Eurogroup του Δεκεμβρίου 2012 για τη μετακύλιση των θέσεων των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης στα ελληνικά ομόλογα.

Αντίθετα, όπως σημειώνει η Nomura, ο πραγματικός κίνδυνος για την Ελλάδα, εν όψει και της επόμενης επιθεώρησης της τρόικας που αρχίζει το Σεπτέμβριο, δεν είναι ούτε το χρηματοδοτικό κενό αλλά ούτε και η εξέγερση των μελών του ΔΝΤ από τη Λατινική Αμερική για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ).

Ο μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα είναι πολιτικός, θεωρούν οι αναλυτές, καθώς σημειώνουν ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα, με 155 βουλευτές, θα βρεθεί αντιμέτωπο με μια μακρά λίστα προαπαιτούμενων στην επόμενη επιθεώρηση της τρόικας (π.χ. αναδιάρθρωση δημόσιων επιχειρήσεων, εξεύρεση μέτρων ίσων με το 2% του ΑΕΠ για το 2015-2016, κινητικότητα και απολύσεις).

Και την ίδια στιγμή, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε βουλευτές που με την ένα τρόπο ή τον άλλο, κινούνται κόντρα στην επίσημη γραμμή του κόμματός τους, τον τελευταίο μήνα. Και αυτό δεν είναι καλό σημάδι για την πολιτική σταθερότητα, καταλήγει η Nomura.